Sommarens kulmen är nådd och det är dags för maken och mig att fira födelsedagar. Dan före födelsedan känns som en en privat nyårsafton. Minnena av forna märkesdagar och begivenheter under det gångna året kommer en i sinnet – och naturligtvis tankarna på den ovissa framtiden.

Det finns ett fotografi av mig firande den första födelsedagen. ”Carolas första Pommac sommaren 1955” har mamma plitat i albumet. På bilden sitter jag iförd en rejäl babymössa i min älskade moster Evas famn – och håller ett stadigt grepp om en Pommac-flaska. Det var det glada 50-talet – Pommac åt ettåringar! Inget barn jag känt har varit speciellt begiven på läskedrycker med brus  förrän rätt långt upp i åren. Men jag älskade tydligen bubbel redan då.

Maken och jag firar alltid duktigt i dagarna tre (jag är född 24 och han 26 juli) – oftast på tu man hand och i familjekretsen. Vi är en skara på 7 personer som firar grillfest i morgon, 4 generationer. Det är 82 år mellan den yngsta och den äldsta.De yngsta vill definitivt inte ha bubbel i drycken.

Som den gårdfarihandlare i folktraditioner jag är vill jag påminna om att jag detta år faktiskt också undersöker födelsedagstraditioner. Klicka in på http://www.sls.fi och besvara webblistan Fira födelsedag. Några korta rader som svar räcker – och så har man bidragit till den i Folkkultursarkivet bevarade kunskapen om firandets väsen 2012. Firar du med gäster i hundratal eller solokvist är svaret lika mycket värt.
Men glöm inte att önska dig själv ett riktigt gott nytt år!