På vår kylskåpsdörr hänger en magnet med texten: ”If you have a garden and a library you have everything you need”, undertecknat ”Cicero”. Huruvida upphovsmannaskapet stämmer vet jag ej, men mitt i prick faller de visa orden. I mitt fall motsvaras de nämnda lyckobringarna av en massa blomkrukor på balkongen och en sprickfylld Lundia-hylla.

Jag har länge i livet trånat efter en täppa eller trädgård – rent av lockats av kolonistugornas välorganiserade värld. På senare år har jag emellertid insett att jag är för lat och  bohemisk för mer utmanande odlarverksamhet. Krukorna, vars innehåll växlar under sommarens lopp (vissnar eller övervattnas och byts ut) passar mig perfekt. Terass- och takträdgårdar ser man ju ofta i storstäder – jag associerar gärna till Italien eller Spanien i min fantasi när jag ser ut över vår fullproppade lilla balkong på några kvadrat. Ett miniväxthus med doftande basilika och mynta är jag också lycklig ägarinna till.

Jag har vänner som är experter på att odla grönsaker – också i kruka – eller som driver upp specialiserade arter av samma växt. Allt är på ett underbart sätt möjligt – men för mig är huvudsaken att det skall vara trångt och prunkande när jag slår sig ner på min stol i grönskan, gärna  med ett glas bubbel eller en tjock underhållande roman.

Maken har å sin sida  på gamla dar (rätt överraskande) gripits av en mer filosofisk och strukturerad odlariver: Bonsai-feber. Alla hyllorna i hans eget  bibliotek är överfyllda med känsliga växter som kräver minutiös tillsyn och vattning. Några får flytta med ut på terassen sommartid också.

Snart stundar den trista tid då balkongen skall tömmas på sitt prunk. Men i rappet kan julgirlanderna hängas upp och sen är det inte långt till påsktiden då tiotals narcisser för lysa upp snödrivorna.

Nå, biblioteket då, allt som ligger i dubbla led i Lundia-hyllan – tja, det får ägnas en annan bloggtext.

Här kosar sig maken på balkongen – vi är nyss återkomna från en längre resa och har inte hunnit fylla på blombeståndet riktigt … Observera de Japan-inspirerade elementen av stenar i krukorna (makens revir) och vattenfyllda kärl med salighetsstenar plockade på resor (mitt revir).