Återkommen från den lilla turistresan till landets forna huvudstad summerar jag intrycken. Resan fyllde i sin korthet alla önskemål jag har på en liten semestertripp. Teaterbesöket har jag redan relaterat. Det föregicks av en superb middag på renoverade Åbo-pärlan Pinella. Det åts tre rätter med tillhörande drycker – och rätterna såg ut som de ska på fina restauranger nuförtiden. Först åts ”anklevermousse med äppelsorbet och brioche”

följd av ”stekt röding med örtpotatis och flodkräfthollandaise”.

Sist blev valet för mig ”vitchoklad brulee med havtornssorbet och vaniljcrumble”.

Ja ni ser, som små konstverk är portionerna, inbjuder till att först äta med ögonen – och fotografera. Varje rätt är komponerad med en massa små konstnärligt utformade klickar av allehanda smaker, när du kör ner gaffeln eller skeden i dem upplöses elegansen och flyter snart ihop till en enda röra. God, men av förgången skönhet. Så skall mat vara i dag. Men väl hemma kastade jag mig över några rejäla rågbrödsmackor med stora stycken brödost på. Det är i kontrasterna matglädjen lever.

Också själen fick sin näring. På konstmuseet visades konstmecenatsläkten Serlachius fantastiska samlingar, bl.a. en gammal favorit, Gunnar Berndtsons härliga ”Konstkännare i Louvre” nedan. Ingen kan måla siden som denna konstnär, vilket skimmer över den rosa ändalykten till höger!

Och sen blev det Botaniska trädgården. Där fotograferade jag sommarens sista ros. Nu är vintern i antågande, och väl så.