Höstmörkrets djupaste botten är nådd. Ja, egentligen är ju natten åtminstone enligt folktraditionen längst på Luciadagen, men det är nu innan julilluminationerna har knäppts på mörkret och dimman känns dominerande.

Allhelgonatiden är suggestiv och driver oss att tända ljus i alla sammanhang. Gårdagskvällen höll vi parentation också i vår församling, tände ljus för alla dem som dött under året. Min kyrkokör sjöng vid tillfället och många av de upplästa namnen var mig bekanta: makens barndomskamrat, min skriftskolpräst, dotterns f.d. pojkväns pappa …. Seden att tända ljus är vacker, men i min församling har ljusfestens popularitet under de senaste åren avtagit. Av 132 avlidna hade kanske enbart ett tiotal släktingar eller vänner närvarande.

Jag hoppas uppslutningen var större i andra församlingar. Kanske valde man att tända sitt ljus på begravningsplatsen i stället?

Parentationen följdes liksom den sedvanliga söndagshögmässan i dag av ”kyrkkaffe”. Jag har i allt högre mån börjar uppskatta denna stund av kaffe och dopp och ”delad gemenskap” (som prelaterna brukar kalla det). Man pratar och bekantar sig alltid bäst vid en måltid. En ny besökare får kanske samla mod för att komma in i gänget. Men det brukar ordna sig, kyrkfolk är notoriskt nyfikna på nykomlingar – och absolut förnöjda över att gudstjänstfirarskaran ökar. Jag tror också att maten och drycken minskar tendensen att kivas om teologiska oliktänkanden.  Den gemensamma måltiden förenar.

Festhelg blev det också  i familjen. Dottern bjöd på födelsedagsmiddag – tja den tillreddes av svärsonen. Temat var ”junk food – gourmet” – pommes frites tillagade från grunden, friterade lökringar, rimmat kött som fått mörna i timmar, blåbärspaj, mustigt rödvin …

Och som alltid berättar jag vid födelsedagskalaset samma historia: om hur jag 5.11 1980 i väntans sista stunder hörde radionyheterna proklamera att Ronald Reagan vunnit presidentvalet. Hur jag tyckte att han inte precis gjorde världen bättre att födas till. Jag behöver nog inte skriva ut vem jag håller tummarna för i årets presidentval.