Under de nordiska arkivmötesdagarna i helgen talades det bl.a. om fenomenet Fredagsmys – ett av de mera centrala veckoevenemangen i svenska familjer. Jag vet inte om själva namnet är så etablerat i Finland – men själva seden nog känd -att slappa med familjen framför TV:n med god mat och godis. En stund av småritualiserad samvaro, något att längta till hela veckan – ett varmt ord med lyskraft.
När dottern var liten idkade vi nånting man väl kan beteckna som lördagsmys: vi gick på konditori och gottade oss riktigt duktigt – men först fick hon i lugn och ro välja ut en eller några böcker på Akademiska bokhandelns barnavdelning.
I dag tog vi favorit i repris med barnbarnen. Det var många andra som ville mysa i kafeet på Stockmanns vind, men vi fick ett bord. T och S ville ha glass, deras mor en rejäl bakelse, mommo ville ha smarriga små smörgåsar med lite bubbel, mofa hade förätit sig på pizza (som inledde myset för de 4 i sällskapet som inte satt på seminarium på morgonen) och nöjde sig med en flaska Pellegrino.
Sen gick vi till Akademen och T valde ut en bok i serien om Lasse-Majas detektivbyrå, medan S fastnade för en bok om dinosaurier – med klistermärken.
Det var en mysig lördag – och nu följer myslördagskväll. Man mår!

20121117-192110.jpg