I dag fick jag ett mail med firman Amazons ”Black Friday” erbjudanden. Lät nästan lite hotfullt, men sedan började det ringa en klocka. Vänta nu – Wikipedia, tell me – just det på Black Friday startar ju julhandeln i USA.

Alltså dagen efter Thanksgiving Day som infaller fjärde torsdagen  i november. Då brakar det loss med köpandet och säljandet. Många arbetsgivare (inte handelsmännen dock) lär ge sina  anställda ledigt den dagen för att öka kommersen. Det dystra namnet berättas komma från associationen till att dagen är en riktig mardröm trafikmässigt, eller till att affärerna går från rött (förlust) till svart (vinst) denna dag. Ett försök att ändra namnet till det positivare Big Friday har dock misslyckats. Läs mer i Wikipedia om ni vill – där finns skrönor och sanningar över flera sidor .

Det årliga kriget om när julen skall få starta utkämpas som bäst på olika diskussionsforum i landet. Det finns folk som tänder ljusslingorna i slutet av september, medan andra mår illa om butikerna pyntats en vecka före advent. Varje år utspelar sig denna dispyt som fått karaktären av en jultradition – ett led i firandet.

Hemma hos oss startar julen på Katarinadagen 25.11. Det fastslogs när dottern E med tredjenamnet Katarina var liten. ”På Katarinadagen flyttar tomtarna in i köket” bestämde vi och hängde upp en pappersbonad. Så är det ännu. Och Katarinadagspresenter skall man få – dock inget stort. Nu har lilla S också Katarina som andranamn så traditionen har förstärkts.

En månad av förejulsjulfirande ligger framför en denna dag – då är det enligt min mening dags att skingra mörkret och starta karusellen!