Ikväll är det åter operadags. Om några timmar skall jag slå mig ner på min standardplats i Helsingfors operahus, tredje hyllans andra stolrad, så nära mitten jag fått biljett. Perfekt läge: förmånligt, full koll på salen, orkesterdiket och textapparaten, inget mellantak som förtar ljuden(som på de dyrare platserna längre ner i salen).

I dag är det favoriten Tosca. Den har jag sett flera gånger, t.o.m. en gång i Rom där ju dramat utspelar sig. Jag har i verkligheten  beskådat Sant´Andrea della Valle och Palazzo Farnese där de första akterna utspelar sig. Jag har tittat ner från taket på Castel San Angelo där Tosca tar ett steg ut i evigheten – mer eller mindre klumpigt beroende på uppsättningen.

Jag älskar Tosca. Jag älskar många operor men inte alla. Verdi t.ex. tycker jag är ojämn. Det är trist med Aida där de två örhängena s.g.s. inleder föreställningen. Sen går kören hem – och då finns det risk att jag blundar till.

Men Puccini håller mig alltid klarvaken. Och det blir bubbel i varje paus. Det hör till ceremonierna.

Turligt nog är maken samma andas barn som jag i detta fall! Trevlig kväll på er, nu stänger jag datorn för i afton. My Night at the Opera begins!