Juldagsmorgon har glimmat och vår Herres nåderika födelsedag är här. Firar gör även fröken S i Kitteldalen, Esbo. 4 år är det sedan hon iförd tomteluva avfotograferades på Kvinnokliniken, helgens största baby, redan med en medveten glimt i ögat, tyckes det mig när jag tittar på det första konterfejet. Nu är S en sirlig tös med järnvilja. Hennes stora intresse är dinosaurier, och till mofas glädje allt som snurrar och brummar och är tekniskt.

S födelsedag har inte hamnat på undantag i julstohejet. Till åtskillnad från salig moster, ävenledes låtsastvilling med baby Jesus, firas hon som det ska, enligt festföremålets önskemål: våfflor till frukost, korvsås till middag och kinuskitårta. Mommo och mofa är inbjudna till kalaset, en underbar tradition. Stackars mosters födelsedag glömdes bort största delen av livet, men de sista åren brukade vi höja ett glas bubbel och överlämna en present som INTE var julklapp.

Vi har nått de härliga juldagarna då samhället tystnat och man får tossa omkring i pyjamas dygnen runt om det passar en bäst. Än barrar inte julgranen, än utstrålar julpyntet magi, än orkar man fixa julspecialiteter, lyssna till några julsånger. Men nu är det dags att dra ”Ja må de leva” – för dagens födelsedagsbarn. Hurra, hurra, hurraaa…..

20121225-105931.jpg