Vår södernresa börjar dra mot sitt slut. Denna gång har vi funderat mer än vanligt över detta med att ge dricks. Det började på turen Madeira-runt där guiden gav oss en grundlig introduktion i öns ekonomi och ”det madeiranska livet från dopdagen till begravningskalaset”.

Det framkom bl.a. att vår unga chaufför, David hade en lön på 700 euro i månaden. Och att dagisavgiften för hans ettåriga dotter gick på 250. (Minimilönen på ön är kring 400 euro). Man inser att här går det inte ihop, och att en bit man som turist måste minnas är en viktig del av inkomsten är just drickspengarna. Allt blir väldigt konkret när vi kan jämföra allt i samma euron. Konkret och ofattbart. Vi insåg att ett välgjort arbete skall ersättas med en hygglig betjäningsavgift, inte de minsta mynten man råkar ha på börsbottnen.

Vårt Europa är mångfaldigt just vad gäller de sociala systemen. Man tänker inte dagligdags på vilken välsignelse våra nordiska mammaledigheter, arbetslöshetsunderstöd och sjukförsäkringssystem är.

Dom har Salsakväll på hotellet ikväll. Det svänger värrigare. Men jag längtar hem. Har läst i Facebook att det blivit takdroppstider i södra Finland. Och inget väder i världen slår det temperaturfenomenet!

20130224-210913.jpg