Den mångstämmiga ledigheten fortsatte i dag med mormorsdagsfirande. Dottern har långt arbetspass i Eurovisionstävlingens tecken i Malmö och släkten har glädjen att umgås med fröknarna T och S på olika vis. Vi hade alltså besök i morsdagshelgen, farmor hoppar in i veckan och nästa lördag har vi igen ”plans” med damerna. Sen är en ny Song Contest vinnare krönt och mor kommer hem söndag vecka.

Som den trogna bloggläsaren vet är våra helger med fröknarna aktivitetsspäckade. Och helt på deras villkor. Mommo barntraditionsforskaren kan bara notera att leken lever mångsidigare än nånsin, have no fear! Det spelas rätt mycket spel på våra iPadar – men oftast tillsammans än så länge – skriftliga direktiv måste ju läsas upp av en vuxen och lilla S ber alltsomoftast storasyster om hjälp med nya spel.

Jag baxnar över barns förmåga, minne och kapacitet att ta in nytt. Och detta spelande är ju grunden till vad man MÅSTE kunna i dag.

Spelandet är dock bara en del av hålligånget, denna soliga helg picknickade vi varje dag och besökte nya lekparker. Där blev flickorna bekanta med nya barn – representanter för andra kulturer, tuffa nästan jämnåriga damer (iklädda olika slags slöjor) som kompetent hjälpte både yngre syskon och nya vänner, såg till att råkurret minimerades och turordningen hölls i de populäraste lekverktygen. Flickor som talade finska – men gav sig in på skolsvenska i dialogen med fröknarna Frantz. En kulturblandning som väckte hopp: här umgicks det framtida Finland!

Sen läste vi Elsa Beskow och det lektes vattenlekar och vi diskuterade djupa saker i nattens timma med fröken T som redan börjar visa drag av förpubertet trots sina knappa 7 år. Så mycket prat och funderande karakteriserar alltid vår samvaro – mest av allt.

Mormorsdagen var alltså finfin och avrundades, när flickorna återbördats till far därhemma, med ett glas pinkrött bubbel på balkongen.

Denna lördag-söndag var precis vad jag behövde, tack älskade T och S!

20130512-181443.jpg