Kom just in från kvällsvandringen. Det är nån vecka sen jag gick just den rundan och naturen längs stigen är nu helt förändrad. Näktergalarna har tystnat, hallonsnår och rallarros har vuxit meterhöga. Syrenernas blommor har bruna kanter och många häggar har täckts av det där spöklika larvvävda nätet som dyker upp vissa år.

Min favorittid av sommaren är redan över och vi skriver bara 10 juni. Men en fin dag är det, fröken T:s rätta födelsedag fast hon firats hela helgen, både av familjen och väninnorna. 7 år redan, ofattbart!

På barns födelsedagar erinrar man sig alltid hur det var just den dan jubilaren föddes. T kom lite för tidigt, jag befann mig på konferens i Göteborg och trodde jag skulle hinna hem i god tid före dagen D. Morgonen då festforskargänget skulle bege sig på utfärd i västkustlandskapets hisnande natur ringde maken i ottan: det har satt igång.

Jag gjorde ett försök att boka flyg hem, men det var omöjligt. Och vad hade jag nu varit till för hjälp där, egentligen. Det var bara att sätta sig i turistbussen och var tjugonde minut antasta maken med nervösa telefonsamtal. Det var enormt skönt att prata med en estnisk kollega som befunnit sig i precis samma situation.

Vi vandrade på Tanum hällar och ingen baby kom. Vi klättrade upp på högsta berget i Fjällbacka och ingen baby kom. Vi åt bronsåldersmiddag och ingen baby kom.

Först i svala kvällen ringer telefonen, kollegan och jag sitter på hotellets terass med varsitt glas vin. ”En flicka”, hulkar maken utom sig av rörelse, och jag pressar honom på allt av detaljer han kan uppbåda.

Dagen därpå träffas T och jag för första gången. Och den här historian har jag berättat flera gånger för henne. Barn vill höra om hur det var när de föddes, och alla kan förtälja historian ur sin vinkel, mamma på sitt sätt, pappa på sitt och vi förfäder enligt våra hågkomster.

Så skapas den traderade berättelsen om en av livets underverksdagar, släkthistoria, personhistoria.

Och sommaren har ju faktiskt bara börjat. Än finns det mycket i blomningsväg att vänta på. Än är det ju några veckor till midsommarnätternas dämpade ljus, till och med.

20130610-224537.jpg