Den är i fullaste fart, semestern. Av de fem veckorna har redan 1,5 rullat iväg. Det var Greklandsfärden, och nu veckan i barnbarnens sällskap. Vi betar av huvudstadens attraktioner: Fölisöns friluftmuseum, Högholmens zoo, i morgon ska vi ta oss till Sveaborg där mor E ska göra radioreportage om den historiska skattjakten för barn. T och S ska följa med som intervjuobjekt, och för sitt nöjes skull.

I tre dagars tid har jag dessutom tittat på filmerna om träsktrollet Shrek, alla tre delarna. Det har varit nöjsamt för en vuxen folklorist att se hur man hejvilt blandat ihop karaktärer och intriger från alla tänkbara folksagor – men samtidigt är jag glad att jag inte gav mig in på sagoforsknngens område. Jag skulle ha blivit led vid genrens stereotypi som också slår igenom i dagens underhållningsversioner. Alltid dessa förtrollningsbefriande kyssar, metamorfoser, ondskefulla motståndare … inte på jobbet också, nej tack. Men det har varit storskrattande roligt i sällskap med T och S.

När andra veckan drar mot sitt slut börjar alltid de resterande dagarna verka lätträknande. För allt ska ju göras: varje år ska man till gravarna i Pojo, till idyllerna Borgå, Fiskars och Ekenäs. Man ska picknicka i Botaniska trädgården och dricka bubbel på Sveaborg och ta en middagskryssning runt närskärgården, och så har dom ställt till med en bröllopsutställning i Lovisa, det ser fullspäckat ut.

Upplevelser, det söker vi, det fyller vi dagarna till brädden med. Jag läser på Facebook om andra typer av späckade somrar, det är villafolket och seglarfolket och dom som åker hem till barndomshemmet-folket, många varianter. Och dom som hävdar att dom inte gör nånting alls, också det en avvikande upplevelse.

Upplevelser erbjuds vi också av turistfolket: nedan lärde sig T och S mala kaffe under besöket på Fölisön. En liten väldoftande påse färdigmalt bars i triumf hem till mor. Men först kivades damerna väldeliga om vem som skulle få överräcka gåvan. För sommaren är ju också dispyternas och sammandrabbningarnas tid, och inte alltid bara i formen av oskyldigt syskongnabb.
Men det är en annan historia.

20130711-190458.jpg