I söndags besökte barnbarnen och vi lekparken här intill. Där har både mofa och mor lekt i sina dagar. Helt förvandlad är parken inte, det har staden inte råd med. Men det mesta håller ihop och målas upp lite nu och då.

Några hundra meter från parken, på lågstadieskolans bakgård står emellertid en klätterställning som definitivt är från den forna tiden. Vi har länge iakttagit dess fortgående förfall, men det var först i helgen då skarpögda S upptäckte att den fullkomligt kryllade av vassa skruvspetsar vi reagerade på allvar. Skrället var ju, om inte livsfarligt, så ytterst barnolämpligt.

Problemet är att tabernaklet står på en sorts ingenmansland – man vet inte om det hör till parken eller till skolområdet. Hursomhelst beslöt jag i dag meddela ”någon” om olägenheten. Jag började med att beta av stadens olika verk och inrättningar. Det fanns flera som kunde passa någorlunda, men inte riktigt. Men ingenstans hittade jag någon ruta med den inbjudande texten Respons, eller något liknande.

Jag svängde till den finska sidan. Där fanns ju fem gånger mera information om allt, men inga responsrutor där heller. Vid det här laget hade jag klickat på i en kvart.

Det var ju trots allt arbetsdag, så när jag hittade en ifyllnadsruta på en – säkert helt ovidkommande sida- kastade jag ner min begäran om att klätterställningen måtte rivas. Jag inledde med ” jag är säker på att jag skriver till helt fel instans, men hoppas på att stadens byråkrati slussar fram mitt meddelande till rätt plats”.

Det tror jag nu inte en sekund på, fast drömma kan man alltid.

Summan av kardemummman, dock: snälla Helsingfors stad, sätt in en stor ruta på ingångssidan till er webb där det helt enkelt kan stå: ”Du som ha något ärende till staden, klicka in här!”

Naturligtvis inbjuder det till allehanda galenpanniga kontakttaganden. Men låter också mormödrar som värnar om de små helsingforsarna få fram sina tips och iakttagelser.

För visst borde man ju kontakta ”nån” både en och annan gång.

Och inte stå där som ett fån och se hur eländet får ha sin gång.

20130821-193224.jpg