Tillbaka från mångsidig damresa till Stockholms stad. Idag fördrevs tiden bl.a. på Djurgården i de paradisiska trädgårdarna kring Rosendals slott.

Sen tog vi en tur till slottet också. Men det gav besk smak, så det hade jag kunnat undvara. Där presiderade nämligen den otrevligaste guide jag kommit nära i mitt liv. Från första stund manade hon sin lilla gästskara att inte stå för nära möbler, hålla handväskorna på magen, hålla sig mitt på golvet. Särskilt illa blev en mor med liten dotter behandlade. Flickan betedde sig enligt mitt omdöme exemplariskt, men icke. Det var ingen ände på tillrättavisningarna från guiden.

– flickan stod för nära stolarna- förbjudet
– hon satt på knä på golvet en sekund och besudlade mattan (som ju bara var en kopia tillverkad på 1970-talet) – förbjudet
– biljettkassan hade lovat att den lilla fick vandra kring i strumplästen – de stora platstossorna hade ju knappast hållits på de små fötterna – det visade sig emellertid också vara förbjudet för strumporna var nog smutsiga

Såhär gick det på rum efter rum. Det övriga sällskapet skruvade på sig. Till sist fick mamman nog. ”Vetdu, nu tror jag vi tackar för oss”,fräste hon och vände på klacken.”Den tanten var inte mysig”, sa hon åt lilltösen.

Vad tror ni guiden sa då? ”Jaha då, men se till att ni inte stiger på den delen av trappan som är mattbetäckt”.

Stämningen under resten av turen var beklämd. Särskilt som man kunde höra mamman vråla ut sitt ursinne över bemötandet hos receptionisten i bottenvåningen. Harangen slutade med ett trefaldigt ”SKÄMS, SKÄMS, SKÄMS”!

Instämmer av hela mitt hjärta. Detta museum borde ha en stor skylt med texten BARNFÖRBJUDET på trappan. Men vad hade Karl IV Johan, husets herre tyckt om det, tro? Enligt guiden Sofia hade ju han lagt hönsnät kring sitt allra finaste porfyrbord, annars fick barnbarnen rusa runt i farfars salonger.

Paradoxen blev nästan skrattretande. Makaber därtill. Och mitt budskap är kort: på Rosendals slott har man inte hört om museipedagogik. Eller ens vanligt hyfs och vett. Utsätt inte barn för det! Och inte vuxna heller!

20130901-222354.jpg