En kolumn med rubriken ”Nu är det dags att” – ja egentligen ”Nyt on aika” fanns förr i flera veckotidningar – åtminstone i K-kedjans Pirkka-Birka och Kotiliesi -det rekorderliga kvinnobladet. Vad var det dags för då – jo, allehanda årstidsbundna sysslor och prestationer, små präktiga husmorsprojekt som gjorde tillvaron mera ordnad och ombonad.

Jag är en hejare på att beta av arbetslistor, men endel saker hänger kvar från vecka till vecka, för att inte säga från år till år. En sträng lista borde alltså åläggas mig nu. Där kunde t.ex. stå att det nu (sannerligen och obönhörligt) är dags att
-tvätta fönster (jamen, det gick ju inte när vi hade fasadreparation)
-tvätta gardiner (ingen ursäkt finns)
-rensa och damma av husets hundratals böcker i de många bokhyllorna (jamen, det gick ju inte när vi var inplastade och inte kunde släppa ut damm och dålig luft)
-tvätta mattor (ingen ursäkt finns)
-balansera budgeten och se till att VISA kortet läggs på hyllan ett slag (jamen, det var ju tvunget när alla sommarns resor ätit upp besparingarna, och hyran stigit pga alla reparationer och vi inte fått en enda euro i löneförhöjning på år och dar)

Jomen, nejmen, men NU vore det dags. Fast nu har det ju blivit mörkt och damm och fläckar syns inte. Åtminstone inte när man tänder ljus och lyktor. Det kan bli så dags nästa vår när den obarmhärtiga solen börjar avslöja hushållets skavanker.

Nu är det nämligen dags för roligare saker. Sång och konserter och höstlov och trevliga bjudningar (se invitationen nedan).
Och dags för glöggsäsong – visst var det nästa vecka årets nyhetsglögg från Blossa skulle anlända!

Det var väl en trevligare ”nu är det dags”-lista, inte sant. Om icke så husmoderligt kompetent.

20131002-210446.jpg