Årsbarnet Magnus Uggla är jag väldigt svag för. Och hans fina sång ”Jag och min far”, den rör mig till tårar. Kärleksfull och saknande och humoristisk är texten.

Också jag har burit min fars urna till graven. Men där slutar likheterna med schlagerlyriken. Jag grät inte en endaste tår på fars begravning. Han var mig främmande.

Det är en tragedi, det vet jag, och kanske något man inte borde blogga om. Men far och jag hittade inte en endaste gemensam melodi i detta livet. Ändå var vi ju säkert varann rätt lika i många stycken. Och jag försökte, det gjorde jag. Men efter skilsmässan försvann han nästan helt ur mitt liv. Han ägnade sig åt andra människor. Jag funderar ibland på om jag kunde ha gjort mer. Ändå har jag känslan av att det nog är föräldern som skall ta ansvaret, inte släppa taget, rida ut svårigheterna, vägra tappa kontakten.

Det är alltid denna tid på året funderingarna slår mig. Allhelgonadag följs snabbt av Fars dag, jag minns och jag ledsnar till lite. Så många väninnor bygger stora delar av sin identitet på en varm farsrelation.

På gamla dar har jag gått in för strategin att slå omkull bitterheten med de goda minnena som ju dock kan letas fram med god vilja. Jag hittar bilden av far och mig på bryggan på Emsalö, väldigt tidigt en sommarmorgon. Far ska ta sitt morgondopp och sedan ge sig av till arbetet. Mor och vi flickor sommargästar i Bovik. Men jag har för vana att följa far till stranden, dra hans varma badrock över axlarna och huttrande titta på hur han, alltid med identiska simtag friskar upp sig i det iskalla vattnet. Sen tar han bilen till stan och jag lägger mig att sova lite till. Jag är ungefär 10 år. Det är bara far och jag i hela världen, alla andra sover ännu, människor som djur.

Något fotografi av far och mig har jag inte. Jag letade förgäves, men det enda jag minns, från min ettårsdag, det är försvunnet. Det får bli maken och dottern E istället. En höstdag för 33 år sedan. I morgon firar dottern födelsedag, och på söndag firar vi farsdag och morfarsdag. Livet har gått vidare.

20131104-193517.jpg