Ibland hoppar ens forntid fram oväntat – kanske ur en Facebook-tråd. Vännen Maria tycks vara medlem i en grupp som heter Jeppis – och alltså består av folk med anknytning till österbottniska Jakobstad, en liten metropol på sitt vis. En tråd Maria gillat fann sin väg till min logg, det råkade handla om den legendariska kvartersköringen i stan, Gaturallyt kallad. Man funderade över när det ungdomsevenemanget tagit sin början, snart låg tiotals kommentarer ute och diskussionen gick het.

I slutet av 80-talet gjorde kollegan Anne och jag fältarbete i Jakobstad, intervjuade tiotals ungdomar, fick svar på hundratals frågelistor, vandrade på stan, åkte t.o.m. några varv längs gatorna sittandes i baksätet på museichef Guys bil – han hade varit kollega med oss på Folkkultursarkivet och hjälpte oss få den rätta stämningen.

Det blev en artikel i en bok av det fältarbetet, (utkommen 1992), men den minns väl ingen, tänkte jag när jag scrollade fram i tråden. Döm min förvåning då jag i nästa stund läser en kommentar i raden: en dam hade hittat vår bok på loppis i England (!!!???) och rekommenderade den varmt. Jag blev ju så innerligt glad. Så fjärran hade vår forskning förskingrats, för att hitta hem tillbaka till Finland igen. Märkligt.

Just den boken måtte vara det gedignaste kollegan Anne och jag nånsin sammanställt. Vi fältarbetade i vår ungdoms kraft på den tiden. Förutom rallyåkandet sprang vi i 30 graders kyla med i fastlagsseden Storvarvet i Björköby, Anne gjorde en diger undersökning av fastlagsbrasorna i Jakobstad och jag stod i kulisserna och dokumenterade hårdkokta gulnäbbsintagningar, sirliga gamlasdanser och burleska penkisupptåg i olika gymnasier, vi intervjuade som galna, kastade ut oss i äventyrliga deltagande observationer, gjorde djupdykningar i frågelisthögar.

Med outtröttlig energi skapade vi av fyra studier boken ”Fest och fritid”. Fortfarande har vi känslan av att vi inte kan prestera bättre än den luntan.

Boken uppmärksammades inte stort av de inhemska recensenterna, slaktades lite lamt i några nordiska tidskrifter, men har under årens lopp kommit i bruk i tiotals sammanhang när kunder och massmedia behövt uppgifter om de ungdomliga festsederna.
Så är det ju med böcker. Man skapar dem, kastar dem ut i världen, och sen lever de sina egna liv, sina hemliga liv, rentav.

Skulle nu nån läsare ha fattat intresse för ovanbeskrivna utgåva är det bara att hojta till i bloggen eller FB. Det finns några lådor kvar, hågade kan gärna erhålla ett exemplar. Med hälsning från två traditionsforskare. Nu några årtionden äldre.

20140113-215431.jpg