Åter lördag och röjningen av svärmors källare fortsatte. I dag skeppades tiotals mappar av morbror N:s memoarer över till vår källarskrubb. Dem får jag återkomma till senare, kanske också i bloggen. Mellan alla likgiltiga böcker och papper i en av de tiotals övriga lådorna låg ett fynd som lyste upp hela källarkontoret: gammelmorbror P:s berättelser ”ur minnet” om hans föräldrar Karl Anton och Amanda, mesta tiden bosatta i Dalsbruk. Där arbetade Karl Anton som masugnsarbetare tills han ”av hälsa skäl måste byta till redskapssnickare 1905”, som P uttrycker det och fortsätter ”som han fortsatte med till 1913 då döden befriade honom från världens sorg”.

Morbror P skrev rätt många sidor om den stora familjens vardagshistoria och slutar med att hoppas att ingen läsare skall ”göra spe av hans skrivkonst” och önskar att någon skulle ”få ut något av värde ur dessa rader”.

Det kan du slå dig i backen på P, i din himmel! Jag ska läsa ordentligt och föra vidare släkthistorierna till den yngsta generationen. T.e.x. berättelsen om hur Karl Anton klättrade upp i kyrktuppen i Kimito kyrka, han jobbade då som lilldräng hos pastor Ekblom och var ”begåvad med en utpreglad humor och deslikes vitalitet”. Emil i Lönneberga-stuk över det hela.

Nå, allt detta röjande fick mig att vilja röja lite i det egna källarkontoret också. Jag har i min paniska skräck för översvämmande dödsbon röjt ganska duktigt förr. Men till min glädje hittade jag tre trogna vänner, mina bästa LP-skivor genom tiderna. Vi har Sound of Music jag fick på sommarnöjet och måste vänta till hösten med att lägga på skivtallriken i stan. Vi har A Hard Days Night, jag minns att favoritbiten ”If i fell” hoppar till på ett ställe, det är en repa just där. Och vi har Hair som jag spelade i smyg för pappa. texterna i alla låtar var ju inte riktigt föräldrafähiga.

Dom skivorna lär aldrig spelas mer, två har jag nu i CD-version, den tredje på DVD. Men dom kantstötta fodralen kastar mig direkt in i barndom och ungdom.

Det är ju egentligen bara sånt man ska spara.
Saker och texter som fungerar som tidsmaskiner.

20140125-153506.jpg