Svärmors flyttning närmar sig. Kvar i hemmet står ännu några välfyllda bokhyllor. Vi bar redan ut mängder böcker som förvarats i källaren. Det mesta åkte rakt i soptunnorna.

Böckerna är värst när man ska flytta eller packa ihop. Det är något underligt med dem. De bara ökar och ökar, ju mer du rensar.

Maken och jag har ju smått börjat fundera på en flytt vi med. Det mesta har jag ordning på, lagom mycket kärl, kläder och hemtextilier. Men böckerna. Vi kan räkna till sju bokhyllor här hemma. Sen har jag femton meter i arbetsrummet på jobbet därtill.

Det är ohållbart, så jag startade ett gallringsprojekt ikväll. Det hela skyndade på, för en av hyllorna rasade ihop igår.

Ikväll har maken hållit andan och gallrat ut ett par meter ur sina hyllor. Jag har plockat ut några i vardagsrumshyllan. Vi har fyra högar: böcker för det svenska antikvariatet, böcker för antikvariatet som köper engelska pocketböcker, en hög siktar på Frälsningsarmen och den fjärde har destination soptunnan.

Här är det hårda bud, ingen pardon. Och detta är bara början. Bok för bok ska biblioteket värderas och sorteras.

Men nu kommer det hemska: när du plockar ut böcker ur en bokhylla ökar mängden. Volymerna har pressats bakom och ovan och i kläm mellan varann – och när den (inbillat) decimerade mängden ska in i hyllan igen är det lika fullt som förut. Kusligt.

Nå hursomhelst. Nu ska salighetsluntorna ta över hyllorna. Dom omistliga – dom man återvänder till. För sanningen är ju att dom bokstavligen kommit i skymundan i den allmänna röran.

Jag minns att professor Carl-Jacob Gardberg inför flytten till seniorboendet i en intervju berättade att han bara tog med sig de böcker han skrivit själv. I hans fall fyllde ju säkert biblioteket även i denna skepnad en hel vägg.

Men jag tycker det var klokt resonerat. Att dra en linje.

En annan professor jag gärna citerar i detta sammanhang är Merete Mazzarella. Också hon sorterade böcker – i flera hem därtill. Och konstaterade (för nog var det väl hon?) att man visst får slänga böcker. Vad är det för speciellt heligt med dem?

Var det inte MM var det nån annan klok person. Värd att lyssna till.

Atsjo! Slutjobbat för i kväll. Böcker betyder också dammsnuva, nämligen.

20140204-203414.jpg