Inte en av mina största helgdagar, fettisdagen. Jag bryr mig inte om fastlagsbullar nåt vidare och inte heller de övriga upptågen hör till mitt gebiet. Kollegan A idkade folkupplysning om dagens seder i förmiddagens direktsända radioprogram.

Sen hade några arbetskamrater hittat på att vi skulle äta gemensam lunch, man bar ärtsoppa från närbelägna storköket och bjöd på hemlagade ”semlor” (för att variera benämningarna med det rikssvenska ordet, helmysko för en finlandssvensk).

Det var väldigt trevligt och allt var läckert! Jag borde ha fotat min bulle, stinn av mandelmassa och grädde, den hade prytt dagens blogg fint. Istället bjuder jag på en till bild av packlådor.

Jag blev i dag ombedd att för tidsskriften Laboratorium för folk och kultur skriva en liten betraktelse om mitt rotande i släktens bohag, därför knäppte jag några bilder som får bli illustration. Man har noterat mitt ensidiga och enträgna bloggande om mödorna med flyttlådor, foton och allmänt bråte. Visst kunde det bli en liten traditionsvetenskaplig text? Jovars, jag är ju vid detta laget expert på källarröjandets etnografi – i praktiken, alltså.

Ännu ett spår i min spretiga arbetsvardag – den innefattar redan arkivhistoria, ordspråk, livets fester och folktro – på gång just nu alltså. Allt i en enda salig röra.

Så snart det bara går ska jag för övrigt övergå till balkongbloggande. Örter, blommor och blader ska svämma över mina krior, både i text- och bildform.

Jag lovar.

20140304-205117.jpg