Nästan varje år just denna dag brukar mitt arkiv tillfrågas om traditionerna bakom skämtandet på första april. Otaliga gånger har jag refererat den luddiga fornhistorian, med exempel från många av jordens hörn, narrfester i antika kulturer, Jacobina Charlotta Munsterhjelm, herrgårdsfröken som i skiftet 1700-1800 åtminstone med säkerhet firade dagen – det berättar hennes dagboksanteckningar.

Ibland brukar journalisten be mig ge exempel på gamla lyckade skämt. Jag har en bunt urklipp från finlandssvenska tidningar, de flesta från lokalpressen. Länge har aprilskämtet befunnit sig lite på undantag, har mig tyckts, men i dag när jag i min förkylning sitter hemma och läser papperstidningar och nätutgåvor får jag känlan av att aprilskämtet på riktigt vaknat till liv igen.

Det är restaurang Knipan som håller på att flyta iväg, det är Rödskogs skola som ska flytta in i Guggenheimmuseet, det är en omfattande hen-reform på Yle.

F.f.g. på länge har en känsla av att allt i tidningen och på nätet kan vara ett skämt, allt kan ses genom narrspegeln. Inte bara de mera uppenbara galenskaperna ovan, utan allt från ministerutnämningar till lärarutbildningsfrågor. För att inte tala om det stora pariserhjulet som ska resas på Skatudden – fast det uppenbara skämtet är ju tyvärr sannaste realitet.

Allt blir upp och nedvänt denna dag, lika gott att krypa till kojs igen.

Förra snuviga natten kastade jag mig dock i mardrömmar kring de nyheter som delgavs arkivpersonalen i går (förmedlaren medgav att hon skyndat med utskicket så det hela inte hann få aprilskämtsstatus).

Hela huset där vi arbetar ska nämligen utrymmas och upprustas, inte en pryttel får stå kvar – om några månader. Personalen ska ta hem sina egna böcker och tillhörigheter, arkivarbetarnas placering och sysselsättning under fortsättningen av året är fullkomligt oklar. Göra arkivarbete utan arkivmaterial?

Bloggläsarna har kanske noterat att jag i planerna på en egen flyttning gjort mig av med flera meter böcker. På arbetsplatsen förvarar jag emellertid mitt, under 34 arbetsår sammanställda forskningsbibliotek. Mitt i bostadsvisningarna borde jag alltså härbärgera dessa 15 hyllmeter nånstans.

Tyvärr står det ingenstans att A.P.Ril har undertecknat meddelandet. Så det är att bita ihop. Och börja gallra och rada boklådor. Än en gång. Detta flyttningarnas jubelår.
image