I ösregn och snålblåst och kyla fortsätter vi de lediga dagarna. FB är fyllt av nyheter om avbrutna sommarteaterföreställningar, inställda utflykter, sammanbitna föresättningar att i stället för soliga sitsar på terassen komma igång med sommarläsningen, om barn som löper amok av att inte få leka utomhus eller kunna ta sig ett dopp. Vanlig finländsk sommar, alltså.

Den vida vyn från vårt nya bo i sjätte våningen är granitgrå. Håller detta i sig länge får man fnatt. Mailboxen svämmar över av erbjudanden från resebyråerna: än kan du boka en vecka i solen! Been there, done that. Nu skulle vi vilja kolla upp det lokala, släktens gamla västnyländska hemorter, nya hemstadens trevliga museum, jag har också planerat en vandring till arkeologiska fynd i närmiljön, det finns en hel rad stenrösen på nära håll. Roligt med barnbarnen, kaffekorgen med.

Men det får inte ösa ner. Det får inte vara huttrande svalt.

I dag har jag ägnat mig åt dagstidningarna. ”Förr” när man reste utomlands befann man sig i ett nyhetsvakuum. Nu har vi båda hufvudstadsdrakarna och flera sociala medier med i iPaden. Man vet vad som är på gång. Man hörde t.ex. strax om nedröstningen av initiativet till könsneutral äktenskapslag som timade i veckan. Tog genast del av de rasande rösterna i FB. Och kunde sen glädja sig åt att Prideparaden vuxit sig större än någonsin! Och därtill företogs i veckans bästa väder!

Regeringen har skiftat utseende här hemma och det har varit prinsförlovning i Sverige, smått och stort når en i exilen. Jag har även varje dag kunnat kolla om vårt konterfej från 40-års studentjubileet rymts med på Hufvudstadsbladets Dagbokssida. Där dök det upp mitt i veckan, bland otaliga andra. Det finns folk som tycker traditionen att publicera dessa jubileumsfoton är fånig och meningslös. Men många tycker också det är roligt att leta efter bekanta nunor. Vi finlandssvenskar är ju inte så många, på varje foto finns minst en bekant!

Vad ska man nu företa sig i morgon t.ex.? Vi har ännu mycket pyssel i vårt halvfärdiga hem. Gardiner, taveluppsättning, nytänk i många detaljer. Och jo, sommarläsningen skall icke förglömmas. Jag tänkte ägna dagarna åt två nobelpristagare vars hela produktion salig mor inhandlade i sin ambitiösa ungdom: Frans Emil Sillanpää och Selma Lagerlöf. Selma vet jag ju är mycket läsbar, Frans Emil hörde jag nyss ett positivt omdöme om.

Nog skall semesterdagarna rusa iväg, hur vädret än blir!

20140629-212428-77068164.jpg