2.7, en stor namnsdag i familjen. Tyra Esther Maria, Eva Maria Katarina och Carola Maria firar gudsmoderns högsommarfestdag. Vi kommer också ihåg Rachel Maria, Hilda Maria och en Eva Maria till, tre tidigare generationer med släktnamnet.

Vad passar väl bättre än att söka sig till fädernas stämningar – gårdsmuseet Glims i vår nya hemstad. Det var bröllopsutställning, och fritt inträde på omsdagar minsann.

Fröken S tog ledningen med kartan över gårdsbyggnaderna och såg till att varje nummer besöktes. Det gör hon alltid. Jag vet inte maken till systematiker. Hon ingav sig t.o.m. på en liten diskussion med en guide om de höga stugsängarnas tillgänglighet. Hon är en boren etnolog. Men faktum är att hon är lika intresserad på de tekniska museerna, för att inte tala om inrättningar med dinosaurieskelett.

Storasyster T står för den praktiska, gymnastiska nyfikenheten. Det visade sig att hon var en hejare att gå på styltor – det hade hon övat hela våren i skolan. Jag är lika bra på kängurukäpp, upplyste hon. Båda flickorna var som vanligt fascinerade av jordbrukslivets arbetsprocesser. Denna gång repeterade vi linberedningens olika skeden. Mamma läste upp procedurerna, häckla, bråka, karda, spinna och systrarna tävlade om att identifiera de olika redskapen.

Namnsdagskaffe och saft intogs på museikafeet, sen blev det en stunds ösregn. Vi tog också en tur till Ikea där maken och jag investerade i det senaste tillskottet till vår inredning, två stolar som placerades i en vrå av arbetsrummet. Här ska vi inta vin och öl samt avlyssna musik under vinterkvällarna. Så har vi tänkt oss.

Men än är det balkongen som gäller. Denna klara kväll ser man TV-tornet i Tallinn längst bort i horisonten.

20140702-222521-80721137.jpg

20140702-222533-80733761.jpg

20140702-222547-80747745.jpg