Augusti är en evighetslång månad, tycker jag. Första halvan har oftast jag återvänt till jobbet. I år var det ju därtill högsommartopp och kändes fel att stänga in sig i ett dunkelt rum med dålig vädring.

Sen blir det skolstart, det var i dag, i går för lärarna. Nu kan ingen av oss mera lorva och vandra omkring med underbar planlöshet i blicken. Men ännu är inte augusti slut på lääänge. Vädret har tydligen vänt, men inte totalt. Kylig morgon följs av kvalmig dag. Man svävar mellan sommarsandaler och höststrumpor. Semesterns VISA-räkningar anländer. Augustilönen gör ett snabbt besök på bankkontot, nu gäller det att börja spara.

T och S har i alla fall tydliga bud. Nu är det studier i andra klassen och i förskolan som gäller. Efterlängtade tider. S har en ny blommig ryggsäck och en penal med ugglor på. Dottern la i dag ut en härlig bild på Instagram där systrarna hand i hand vandrar mot det gemensamma lärosätet, Mårtensbro skolcentrum.

Jag bläddrade lite i albumet från dotterns första skoltider. På 1980-talet hade man max 36 bilder i kamerarullen och var sparsam med knäppandet. Det blev jultablån och fina vårfestklänningen. Vardagen var inte så mycket närvarande i de bilderna. Den fotograferade poserade, sträckte på ryggen och log brett, rakt mot kameran. Inte föll det en in att knäppa den första skolvandringen, plåtad bakifrån, bilden som säger så mycket.

Två systrar med plötsligt väldigt långa ben och nyklippta luggar tar målmedvetna kliv hand i hand. De har granna ryggsäckar och nya hösttossor. Storasyster är ett halvt steg före lillasyster.

Och snart har vi september här och höstlov och jullov och sportlov och hela världens utmaningar störtar emot en. Snart är väder och årstid, arbete och fritid åter i balans. Och denna sommar har flytt sin kos.

IMG_2095.JPG
På mitt foto är systrarna ännu på vandring i sommarlandet. Kjolarna svajar och en blomma pryder sommarfrisyren.