Oj vad dom ramlar över en i FB denna helg. Kräftskivorna. På båda sidor Ålands hav är det augustievenemanget nummer ett.

Tro det eller ej, jag har aldrig varit på kräftskiva. Kräftor åt jag som barn när mamma och pappa nån enstaka gång ställde till med kräftkok. D.v.s. kräftkött mamma skalade loss och lade på smörgåsen åt lilla mig.

Jag vet att det är rysligt gott. Men nu får jag erkänna det: jag vet inte hur man äter kräftor. Vilka delar man ska pilla loss, vilka man ska lägga åt sidan. Man måste ju konkret undervisas i den konsten, och det har inte jag blivit.

Av olika orsaker. I vänkretsen finns inga kräftskivsarrangörer – och makens starka allergi mot fisk och skaldjur har också spelat in. Men jag skulle gärna äta lite kräftor, också jag. Om det vill sig, alltså, jag kan leva utan.

Vi festar på annat. Augustimörkret har gjort mig matlagningsivrig. I går fixade jag till chorizopaj. I kväll har jag karamelliserat lök och nu står en lökpaj i ugnen. I morgon ska maken laga gulasch och jag ska svepa ihop favoritdesserten ”Söta smulor i glas”. Så nog har vi mat på gång vi också.

I dag var det f.ö. Närproducerad mat-marknad på Järnvägstorget i grannstaden. Riktigt mångsidigt och läckert såg det ut, konstaterade dock att mycket av det saluförda redan finns att köpa i våra butiker. Och det är ju bra det! Rieskor köpte vi, fyra stycken, dom var bakade i Räyhän leipomo i Koivu, var nu det kan ligga, hittar det inte ens per Google. Man borde ju ha frågat försäljaren, förstås.

Mest folk var det i öltältet, och varför inte, dagen var vid det laget ännu solig och varm. Vi drog oss dock till standardtapas-restaurangen Barcelona. Lugnare där.

På bilden nedan sitter maken parkerad i gubbhörnan i damekiperingen Lorella (för oss fruntimmer med lite mer volym). Där har dom ordnat det väldigt fint såtillvida att det finns bekväma bänkar för den som ska vänta utanför provrummet.

En bunt motor- och tekniktidningar ligger också till hands. Lite stereotypt. Jag tror maken hellre hade bläddrat i Allt om mat eller nåt annat kulinariskt magasin.

IMG_2235.JPG