Det var många saker som måste bemästras på nytt efter flytten. En ny tvättmaskin, en fullkomligt okänd manick som heter diskmaskin, en tvättstuga med främmande regler och rackerier.

Och en ny hårfrisörska måste hittas. Inte kan jag bege mig till Gamlas för att klippa håret längre. Fast jag var Pirkkos frisörsalong trogen i 30 år.

Mitt hår behöver inte stora åtgärder nämligen, vilken salong som helst kan klara av det snabbt som blixten. Ungefär två gånger om året klipps ca 7 cm rakt av, det är det hela. Jag har aldrig permanentat håret (vad det nu kan heta i dessa dagar), färgat håret, lagt slingor, klippt frisyr.

Ja – när jag fyllde 50 och till dotterns bröllop lät jag sätta upp håret festligt. Men annars är mina erfarenheter av coiffurens finesser noll. Det visste Pirkko, hon trugade aldrig på mig något nytt.

Men nu gällde alltså att hitta en ny salong närmare de nya vandringsstråken. Om det finns mycket av något i huvudstadsregionen är det frisörsalonger. Men vilken skulle väljas?

Kollegerna har bevistat en salong på exilarbetsplatsens tak, Hiusfashion heter den. Styrkt av deras goda recensioner smög jag mig dit och fick mig nedslagen i en stol. Det var chockartat. Väggen var täckt av enorma speglar vilket gjorde att jag såg min ängsliga trinda varelse i helfigur hela tiden.

Den unga frissan – hon hade Tro, hopp, kärlek tatuerat på armen på flera språk – på något sätt kändes det trevligt – greppade min lugg och konstaterade att jag hade en hel del hår. Och hur skulle jag nu ha det? Ja, bara rakt av ca 7 cm. Inte lite kortare i nacken? Nej. Inte lite tunnare fram? Nej. Bara rakt av? Ja.

Så klippte hon flinkt och skickligt. Jag tycker du borde använda lite hårolja, tyckte hon. Det håller ordning på testarna, det är bra för håret, sa hon långsamt och pedagogiskt. Hum.

Ska vi föna lite, spraya lite, vill du ha något annat i håret? Nej det är bra så här. Använder du några hårmedel alls, nånsin? Nej. Men sköljmedel väl, i alla fall. Jo, jo, sköljmedel.

Sen var vi klara. Och jag fick känslan av att jag borde ha kastat loss lite mer. Låtit klippa, tona, föna, forma, spraya – busa till det hela lite. Jag tror frissan tyckt det varit roligare också.

Kanske en annan gång.

Ja det var ju bara att klippa rakt av, konstaterade hon och slog på kassan.

Det blev betydligt billigare än hos Pirkko. Stadens konkurrens inverkade säkert på priset.

Kanske går jag dit en gång till. Då är det sannolikt en annan frisör som klipper mig. Nån Pirkko lär jag inte få kontakt med mera. Men det är bra med förnyelse. Nästa gång ska jag fråga lite om den där oljeinpackningen.

Till att börja med.

IMG_2317.JPG