Nu pratar dom om att sommaren ska ta slut nästa vecka – i alla väderleksrapporter sias om regn, kyla och snö (nåja, i Lappland). Ok, come on! I dag tog vi ut allt av ännu en varm söndag.

Först var det Matsmässmarknad vid Domkyrkan. Jag bevistade en gammaldags gudstjänst först, det var texter ur åldriga bibelöversättningar och vi sjöng alla psalmer lååååångsamt som man lär ska ha gjort i äldre tider. Det hela tog så länge att jag gav upp innan nattvardsgången inleddes. Familjen hade nämligen under tiden anlänt för att förlusta sig på marknaden utanför.

Mässan var f.ö. tvåspråkig, texter och psalmverser var växelvis på svenska och finska. Predikanten påminde oss om att det lugna tempot hörde hemma i en tid då högmässan var den sociala höjdpunkten i veckan. Man hade ingen brådska hem, utan tog ut allt av samvaron i kyrkbänken.

Matsmässmarknaden, ja. Domkyrkan har Matteus som skyddshelgon, och i gamla dagar var alltså denna helgondag en stor apostladag i Esbo. Marknad och skoj för hela socknen. 2008 har det roliga återupplivats, och i dag var stadsborna åter på fötter.

Vi roade oss rejält. T tränade bågskytte, T och S övade sig i att släcka bränder i FBK: s regi, vi åt piroger och matsmässbullar i kaffestugan och tog oss lite mjöd i lönnkrogen. När de kontanta tillgångarna var slut åkte vi hem.

Genomgående var det en trevlig tvåspråkig stämning, många försäljare växlade till svenska när vi kom farande, t.o.m den mycket unga frivilliga brandkåristen som hjälpte vid brändssläckningsövningen.

Man var på gott humör efter detta nöje! På hemvägen plockade vi stora blombuketter på en gratisplock-äng i närheten. Molnen har nu börjat hopa sig och i morgon väntas endast ett tiotal värmegrader.

Kom kära höst! Med storm och regn och glögg och tända ljus! Vi är redo nu!

IMG_2322.JPG

IMG_2327.JPG

IMG_2329.JPG

IMG_2334.JPG