Kronan på arbetsdagen är lunchpausen. Och ett stort tänka på varje dag är restaurangvalet. I vanliga fall, när vi jobbar i normalkontoret i Kronohagen kan man välja mellan några statliga verks lunchserveringar varierat med Vetenskapskafeets och restaurang Qulmas soppor och bakadpotatisbufféer.

Man kan ledigt konstatera att man mådde bättre av den kosten. Exilkontoret mitt i centrum erbjuder en miljö med tiotals matställen. Ett gemensamt fel är att inget av dem egentligen serverar det man kan kalla husmanskost. På en restaurang (jag ska låta bli att nämna näringsställena vid namn, detta är inte ett TripAdvisor-inlägg) får man god pasta, men inte ett enda salladsblad. Ett stort hotell erbjuder en rik buffé där ingenting smakar nånting. En krog har alla dagar köttfärs med mos, endast såsen varierar, kryddgurkan och rödbetan byts aldrig ut. En i sig trevlig vegetarisk salladsbuffé var läcker några gånger, men inte heller den tycks varieras överhuvudtaget.

Sen har vi stora biffkrogen, gott, men himla fett. Och lyxiga sushi-serveringen, den smakar, men inte alla dagar. Thaimat blir man också trött på och crepes fyller inte magen så värst. Endel krogar är schabbiga, maten verkar ha legat kvar i trågen sen några dar … På andra ställen får man vänta en timme på sin portion.

Ett lyxproblem, jag vet, jag vet. Men summan av reflektionerna är att man saknar det enkla, det lite smalare, det kaloriuträknade och folkhälsofrämjande köket. Det trodde man inte, men så fungerar ens kropp.

Nå snart är vi tillbaka i det gamla. Och då kommer gnatet snart att sätta igång igen. Varför får man aldrig något nytt, stuvad potatis, fiskfärsbiffar, goda pajer? Si människan är aldrig nöjd!

Kanske det vore bäst att packa matsäck med sin hemifrån som några kolleger gör. Men vad skulle det då finnas att planera och diskutera – hur skulle dagen då förgyllas och varieras?

Kanske vi testar det nya kaféet i backen i morgon. Där man får soppa och stora mackor. Det rekommenderade ju nån kollega. Så får det bli. Vem vet, kanske krubbet där smakar som hemma? Kanske blir det vårt stamställe?

IMG_0562.JPG