Naturligtvis slog höstinfluensan in precis den minut skolornas höstlov startade. Med allt skolfolk i familjen brukar också jag ta ledigt så här års. Flunssan var av ”inte riktigt sjuk-sjuk, men hes och hängig”-sorten. Så vi gjorde ett och annat, här i närknutarna.

Närknutarna i Esbo har mycket att erbjuda. Tar krafterna slut är det kort väg hem. Vi hade ett litet program uppgjort. Startade i festrekvisitabutiken Confetti i Ängskulla. Där fick jag begär till ett pepparkaksmått föreställande en sjöhäst. Kanske vi skulle baka pepparkakor i år, det har inte jag personligen gjort sedan dottern var liten. T valde ett mått föreställande en apa, S var mer klassisk och lade en snöflinga till kollektionen. Det kommer att bli marigt att peta ut alla detaljerna i apan. Men skoj!

IMG_0484.JPG

Sen åkte vi till Bemböle kaffestuga. Där serveras utmärkt lunch. På fredag var det korvsoppa och fattiga riddare. Hela sällskapet slickade formligen sina tallrikar. Husmanskost till ute-lunch! Äntligen!!!!

IMG_0565.JPG

IMG_0566.JPG

Ja, sen hade vi åter ärende till Ikea, ett stenkast från kaffestugan. Där var det fullt juljippo. Man hade lagt upp en konstig julkrubbeliknande byggnad på gården. Inget Jesusbarn in sight, men ett myller av alla möjliga djur och figurer, runt en julgran.

Inne i varuhuset serverade försäljare iförda tomteluvor glögg och pepparkakor. Julmusiken flödade.

Ömmm. Jag är ju den som inte snyrpar på näsan för tidigt julaviserande. Men detta var på något sätt – ja, lite fånigt. Ute sken oktobersolen klar över de granna lönnarna. Ok, man kan väl tända en gran här och smyga in ett bord med julbollar där. Men juljippo 17.10. Klart det lönar sig – vi kunde inte motstå en julkrans och jultape och paketkort … Som ju avsikten med kalabaliken var.

IMG_0564.JPG

I dag blir det resa in till huvudstaden. Maken måste ekiperas från topp till tå, Dressman here we come! En bit mat – kanske tjeckiska Vltava – korv och potatissallad?

Och till sist några glas Kalimna Shiraz – mitt favoritvin. För dyrt i vardagslag, men en butelj kan man unna sig nu och då.

Som när höstlovet faller på, till exempel.