Så var vi igen där. Sommartiden slut, klockändring, tusan atana, som min mommo sade ibland. Alla ur, alla klockverk ska ses över. Både maken och jag sov dåligt i natt, drömde mardrömmar, svettades och kastade oss. Natten som var en timme längre.

Åt långsam frukost och begav oss till domkyrkan. Skördegudstjänst skulle det vara, morötter och kärvar framför altaret. Kommer inte ut min heshet, kunde inte sjunga med i en enda psalm.

Nu timar församlingsval. Ska rösta, mot tidigare meddelande. Det finns en ung liberal kvinna på vår lista i Esbo, f.d. elev till maken, hon får min röst. Här i Esbo är kvinnoprästfrågan sedan länge avklarad. Men vigsel av samkönade par separerar i någon mån kandidaterna.

Man kan tycka det är dumt att låta en enda sakfråga välja ens val. Men just denna fråga är en absolut tröskelfråga för mig. Människorättsfrågan som betyder så mycket. Som visar vilken sorts människor kandidaterna är på många vis.

I morgon blir det alltså förhandsröstning.

Vad mörkt det är. Allhelgona på intåg. Advent i faggorna. Årets finaste, mest stämningsladdade tider. November. Härliga månad!

IMG_2468.JPG