En alldeles ny vy för mig utbreder sig från höghusets fönster: Sökö och Esboviken i vinterskrud. Outsägligt vackert skådat från ovan, annars är jag i likhet med många ålderskamrater tveksamt inställd till den vita varan. Slask, halka, insnöad bil (garage har vi inte mer) i sikte.

Men vackert, krispigt och julaktigt är det!

En vecka till advent, domsöndag i morgon – söndagen som stolligt nog tagit formen av officiell julstart i Finland. I dag har julbasarerna satt i gång. Vi ska besöka två, barnbarnens skolas basar där T:s kör ska sjunga och Anglikanska församlingens basar där man kan köpa Christmas Crackers, ett måste i vår jultradition.

I morgon ska jag definitivt bevista en av de mäktigaste högmässorna i kyrkoåret – domsöndagens dundrande upplägg med maning till uppvaknande och rannsakan i både psalmer och texter. Sen är det bäddat för nästa söndags tindrande adventsstämning med jublande hosiannarop.

Jo, jag blir alltid lyrisk och överdriven när jag ska beskriva min relation till dessa förejulstider.

Nu rullar alla konserter igång också, Lyran och Akademen, Jubilate, Nine Lessons and Carrols … almanackan rinner över.

I går köpte jag Lego Friends adventskalendrar åt barnbarnen, det var årets beställning. Härligt att varje morgon plocka fram en liten figur eller byggsats. Scouternas kalender, Bu-klubbens Röda kors-kalender – T och S har en hel rad stående på bordet.

Jag måste köpa åtminstone en kalender åt mig själv också i år. Med mycket glitter på.

Ok, nu får vi sätta fart på. Snart sjunger Piccolo-kören in julstarten!

IMG_2556.JPG