Julmarknader är det bästa jag vet. Har besökt en hel rad: i Wien, Hamburg, London, Stockholm, Köpenhamn.

Och i dag marknaden i Esboviken, men det var en riktigt struntmarknad. Så fel att kalla den ”julmarknad”. Nu tänker jag inte på det faktum att dem var för tidigt placerad, en vecka före första advent. Utan på att den var: utan stämning, slarvig, tråkig, ojulaktig och helt meningslös. Ingenting skiljde den från de vanliga s.k. ”marknaderna” som ordnas här i landet med jämna mellanrum året om.

Det var marknadskringlor och rottingmöbler och alla politiska partier (!) i sina tält. Inte en gran i sikte, inte en julvisa att lyssna till. Ingen jul alls!

Grått, trist, poänglöst – och kändes det – väldigt finskt. Det känns dystert att konstatera det senaste. Att finnar inte kan, inte får ordning på evenemang, inte ids ta intryck från kontinenten – ens när det gäller julmarknader.

Det behövs ju så lite, egentligen, lite finess, lite glamm och glädje. Men när sannfinländarna står där och pöser finsknationella och rasistiska i sitt tält är väl loppet kört. Svenska folkpartiet hade sitt lilla tält där också, det var åtminstone piggt julrött.

O, så gärna jag skulle vägleda marknadsfolket lite med intryck från den europeiska julmarknadstraditionen! Men några små justeringar skulle vi skapa tidernas finländska marknadskoncept!

T och S åt t.ex. världens godaste plättar med grädde i världens tråkigaste och schabbigaste marknadstält.

Hej, hallå! Ska vi göra något åt saken! Tuumasta toimeen!!!!

IMG_2562.JPG