Det regnar ute märker jag, maken är ute på julgalej med fysikerna. Här hemma är bara jag – och Ernst. Ernst Kirchsteiger alltså, fick riktigt googla mannen, ty trots att han är mig vagt bekant har jag aldrig tittat aktivt på hans pysselmysiga program.

Men nu har vi SVT 4 igen och där dök han i afton upp med sina julförberedelser. Som bäst lägger han in sill, nyss fixade han till julmarschaller, stora enprydnader och en jobbig dessert.

Det är något vilsamt över hans ordnande med allt. Enormt fint blir det också. Gästerna i programmet ropar till av uppenbarligen ospelad imponering när de träder in i Ernsts julsal.

Salig far bar också namnet Ernst, men något mindre husligt kan man svårligen föreställa sig. Jag kan bara erinra mig en enda måltid han tillredde i min barndom, det gällde kokt knackkorv. Ack 50-talets män i sin hjälplöshet.

Ikväll har även jag varit julduktig. Bakat både knäckebröd och skärgårdslimpor. Knäcket fick jag recept till av en körkompis, och det är farligt gott. Sprängfyllt av olika frön och gryn. Superenkelt att göra.

Blir kanske att baka lite mer till jul. Skärgårdslimporna, flera timmar jästa väntar på julens patéer och ostar. Det bor en liten Ernst också i mig.

Men nu är jag ganska utmattad. Det är inte allom givet att likt Ernst studsa oberört omkring efter en helafton i köket.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/3eb/37510373/files/2014/12/img_0500.jpg