Annandag jul, sovmorgon. Men vips fick jag för mig att det nog kunde vara gott att besöka högmässan – Stefanidagens martyrröda ståtliga upplägg. Också i år får man tillägga, fast första gången i ny församling.

Vi tog alltså sikte på Domkyrkan och i sällskap med ett tjugotal andra sjöng vi oss igenom en försvarlig repertoar julpsalmer, åhörde den mäktiga texten om den första martyrens öde samt en föredömligt kort predikan av unge pastor K. Kantor W dundrade iväg på orgeln så det var en fröjd att höra.

Och, bäst av allt höll jag på att säga, altaret var enormt påkostat dekorerat! Med julkrubba, prunkande röda och vita rosor och julstjärnor. Den röda liturgiska färgen bakom och i allt. T.o.m. kyrkvärden var utstyrd i en röd väst! Snygg tanke där!

En imponerande tillställning alltså, en som hade förtjänat en betydligt större församling. Folk möter upp i strida skaror före jul och under fullsatta julaftonsböner. Då finns inte en tom plats i Domkyrkan – en del får snopet vända vid porten.

I dag däremot – när både sång, musik och texter var lika suggestiva var det tomt i bänkarna.

Det är faktiskt dumt att vi inte förstår att utnyttja hela julperioden bättre. Att allt stressigt skall pressas in på några futtiga julaftonstimmar – när vi egentligen enligt gammal sed kunde njuta av julen från Tomasdagen 21.12 till tjugondag Knut – det blir ju hela 24 dagar om jag räknar rätt!

Det är väl så att siktet på annandagen nuförtiden redan är ställt på vardag och vår och realisationer och sportlov och påsklov och första maj. Sommarsemestern rentav.

Men ni som inte besökte högmässan i dag – ett tips för nästa år – glöm inte Stefanidagen! Kanske kyrkan kunde göra lite extra reklam i god tid också?

Dom ”röda” söndagarna i kyrkoåret är ju dramatisk-liturgiskt de mest suggestiva vi har i gråa lutherska kyrkan. Glöm inte det biskopar och pastorer!

Det var en liten fredagspredikan från Sökögränden. Potatisgratängen är i ugnen, grisfilén rostas sakta, det blir port och stilton till dessert. Julfirandet fortsätter, granen från Raseborg visar inga större tecken på barrande ännu heller.

”Än är jul i varje hus, vi tackom nu så gärna, julegran och juleljus, allt för den ljusa stjärnan”, eller hur det heter i Staffansvisan.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/3eb/37510373/files/2014/12/img_2739.jpg