Januari segar sig fram. Fortfarande mörkt när man går och mörkt när man kommer. Glashalt i dag, snön smälter och faller igen i ett evigt kretslopp.

Det är också Skattmasens jubeltider. De nya skatteböckerna damp ner i postluckan som de skulle. Med fanns ett tredje kuvert från samma instans. Förskottsskatt hette något vi inte bekantat oss med förr. Prydliga bankgiron för hela året. Efter lite googlande och ringande till den svenska servicenummern klarnade saken.

Men förskottsaspekten var ny för i år. Och fast allt säkert går ut på ett i slutändan fick man känslan av att beskattas i alla svängar – första raten skall nämligen betalas ungefär i samma veva som restskatten för samma inkomst ifjol . Det blir rysligt mycket skatter.

Jag är en stor vän av att bidra till den gemensamma välfärden, men i och med att vi för första gången i vårt liv i år gjort ekonomiska transaktioner, köp och försäljningar, märker man hur vansinnigt mycket skatt det uppbärs i detta land.

Försäljningsvinstskatten var också en nyhet för oss, rejält tilltagen var den. Tur att vi inte köpte ett överdådigt nytt hem, det hade kunnat sluta med banklån på gamla dar.

Hela beskattningsrumban är ett stort mysterium för maken och mig. Allt borde förklaras mycket klart och redigt och pedagogiskt i följebreven. Men det gör det inte – där står knappt nåt alls – eller nåt dunkelt och kryptiskt.

O hade man en jurist i familjen!

Så det har vi grunnat på i dag. Räknat hundralappar.

Än den andra delen av rubriken då – dom galna kungarna. Tja, det är något som slog mig i hågen då jag tittade på den danska filmen om Kungens livläkare – jag bandade den redan före jul (Struensee hette läkaren, P.O. Enquist tycks ha skrivit en roman om denna märkliga man också).

Vad med det då? Bara att det är hemskt roligt när man får insikter och aha-upplevelser av en film. Dom danska kungarna är allt en fascinerande skara. Christian VII, härskaren i filmen, syntes ha varit rätt obalanserad. Vad jag inte vetat förr var att hans drottning Caroline Mathilde var syster till Mad King George – George den III – en gammal favorit från Londonresornas museibesök.

Och att Christians älskarinna var Stövlett Katrine – den omsusade damen med ett mångskiftande leverne. Stövlett Katrines hus besökte jag en trettondag på konferensresa – det finns i Sorø och där befinner sig nu en gourmetkrog.

Katrine kändes som en gammal bekant också, många trådar drogs ihop i den filmen.

Jag tror kanske läsaren vid det här laget har tappat tråden och drar slutsatsen att bloggaren inte är så lite ”mad” själv.

Men visst är historia fascinerande, det var det jag ville säga.

Och skatterna – ja det är väl bara att öppna plånboken och hoppas att möjligast mycket går till servicehus, skolgångsbiträden och flera tjänster inom hälsovården.

2015/01/img_0509.jpg