Jag är igång igen. Personligen för 31 gången. Med en ny frågelista, alltså. Varje år sänder vi ut dem, vi på Litteratursällskapets folkkultursarkiv. Närmare 400 fasta meddelare har vi i vårt nät, många svarare som kommer och går och kanske kommer igen när temat lockar. Nästan 4000 finlandsvenskar har svarat på listorna genom tiderna. Lägger vi till skoleleverna får vi nog öka antalet med några tusen. Publicerar vi en webblista svarar helt nya människor.

Endel svarare deltar bara en gång, andra är med i 40 år på raken.

Med så många finlandssvenskar har arkivet alltså haft brevkontakt under en period på dryga 50 år. Jag tycker frågelistverksamheten hör till det roligaste i mitt jobb! Du är i direktkopplad till fältet på ett väldigt konkret sätt.

Just nu gäller mina frågor ”Sekulära livsfester”. Det finns nästan inga uppgifter i arkivet om hur man firar namngivningsfester eller vuxenblivningsfesten efter Prometheuslägret. Lite dåligt med nyare beskrivningar av kyrkliga dop och konfirmationer också, faktiskt.

Så vi måste fråga allmänheten. Som ofelbart hör av sig – sänder oss sin egen lilla bit av dagens stora traditionspussel. Bilden blir klarare med varje ny bit som sätts på plats.

Ofta ringer folk också och pratar om temat, eller ställer frågor i mail. Det kan säga pling i min telefon mitt i natten – då har någon meddelare skrivit färdigt och sänt mig sitt svar. Varje dag ligger en bunt svarskuvert i postfacket – spännande att öppna.

Aldrig är folkloristens jobb så fartfyllt som i frågelist-tider. Och tycker jag det är roligt att läsa svaren nu, hur fängslande ska de inte vara om några hundra år.

Berättelserna om din och min samlade historia.

2015/01/img_2836.jpg