Veckan före sportlovet är festproppad. Vi har skolornas ”maktskiftesriter” abiturienternas Penkis och gymnasietvåornas Gamlas dans, karneval kontrasterad mot högtidlighet. Fascinerande livsfester.

Sen har vi ofta i samma veva Alla hjärtans dag 14.2. Och i år har en av de nu och då återkommade Fredag den 13 kilat in sig i feströran också.

Tja, en fest är ju inte den dagen, men en av de dagar ett traditionsarkiv får svara på frågan ”varför uppmärksammar vi denna dag”. Jag har gett en intervju redan, det råkade sig så väl att jag i samband med min frågelista ”Tur, tydor och trolldom” också frågade finlandssvenskarna vad de har för funderingar om den övertro-dagen. Alla 380 svarare kände till dagen och ungefär hälften förknippade den med olycka och otur, mer eller mindre på allvar. En stor grupp tyckte däremot överraskande nog det var årets bästa turdag!

Då också skolfesterna och Alla hjärtans dag hör till de seder jag lagt mig in lite i är det just denna tid på året som jag är mest medieintressant. Jul, påsk, midsommar och resten av året är det kollegan A som lägger ut texten i radio och dagspress. Ja, vid Första april och Halloween får jag träda till ett litet tag igen.

Men när festveckan är överstökad stundar sportlov. Vi hoppas hållas friska för en resa till London hela slurven. Ifjol smällde vattkopporna till just denna tid – dom är alltså överstökade, men det lär finnas 4-6 olika bobbor som har sin peak just sportlovsveckan. Den glada nyheten aviserades häromveckan.

Nå, det går som det är utsett, sa min mommo alltid.

I morgon ska jag upp i ottan. Makens kollegium firar alltid med lite god mat efter att de rådbråkats av abiturienterna och vinkat av dem på lastbilsfärden runt stan. Jag har lovat baka små ostbröd han kan ta med sig till knytkalaset. Dom bullarna är bäst i nybakt skick. Så det är bara att hälla i sig en balja kaffe, dra på förklädet och sätta ugnen på 250, vid 6-snåret ungefär.

Två ”vändagskort” har allaredan droppat in. Till stor glädje för den kortfixerade mottagaren. Och när sportlovet är över – ja då är det vår!

IMG_2891