I-landsproblem. Det ordet har jag läst flera gånger på nätet häromdygnet. När svärsonen t.ex. i lokalradion yttrade sig om svårigheten att få införskaffat hygglig nätuppkoppling till egnahemshuset – d.v.s. det som är en självklarhet i de flesta höghus- blev kommentarerna inte bara medhållande. Nej i-landsproblem var det karln hade, en kommentator drämde rentav till med att ”det skulle vara mycket värre med krig, sjukdom och död, folk har det helt enkelt för bra i Finland”.

Vad i fridens namn är det för logik? Nog måste man väl kunna påtala fel och brister och negativa saker av mindre skala utan att hela världens nöd ska slängas en i nacken.

Denna sorts respons märks också i hur folk formulerar sig i de sociala medierna. ”Jag blev nog riktigt förbannad över graffitin på kulturbyggnaden”, skriver någon, och urskuldar sig blixtsnabbt” ”fast det ju finns värre problem i världen, förstås”. Man får gardera sig, annars är nästa skribent där med bomber och farsoter. Att din närmiljö förfulats av busar är inget att orera om.

Nå, jag ska dra till med dagens iakttagelse i alla fall. I åratal har maken och jag lördagslunchat på Tapas Barcelona, en avslappnad liten restaurang mitt i centrum av Helsingfors. Med goda enkla tapas-rätter man kunde beställa över disk. Nu har baren varit stängd en längre tid, man renoverar hela passagen där den ligger.

I dag, äntligen var dörrarna åter uppe. Öde och mirakel! Den enkla lokalen hade förfinats till det oigenkännliga. Bordsbeställning hade införts och vi kunde snart erfara att notan ökat med 30%.

Vår restaurang hade försvunnit, kan man säga. Kanske blir den i denna skepnad någons annans favorit, vem vet. Men nu får vi hitta ett annat lördags-lunchmål.

Jojo, inget att marra om, en mommo som rent av har råd att äta ute ska väl vara nöjd. Men det var nu dagens tråkiga erfarenhet.

Man ska ju alltid sluta på positiv not, så här kommer den: toaletten hade också den fixats upp – till elegans av på bekvämlighetsinrättningar sällsynt slag. Alltid något att Pollyanna-mysa åt. Fast mitt besök där blev ett enda.

IMG_2980