Rubriken säget allt om min dag. I dag var det dags att vandra tillbaka till den vanliga arbetsmiljön på Riddaregatan 5. Trots att huset ännu är totalinpackat har renoveringen av interiören kommit så långt att vi kunde lämna exilkontoret, M16 kallat, och börja packa upp ”hemma”.

Oj, oj, det var en förvandlad miljö. Jag hade förmånen att få hålla mitt gamla arbetsrum, men med ny heltäckande matta, målade väggar, höj- och sänkbart bord mm. hade det på något sätt vuxit. Jag kunde ordna polonäs-uppvisning mitt på golvet, känns det som. Massor av hyllor hade jag fått också. Nu gäller bara ett hitta den gamla hemkänslan. Med böcker på hyllorna och några tavlor på väggarna ska det väl gå.

Med en ny kundbetjäningsavdelning, helt nytänkta köks- och kafferumssystem, nya färger och lampor överallt, rentav nybyggda rum är inget sig likt i huset. Flott är det och hoppeligen har möglet nu äntligen fått stryka på foten.

Så jag har packat upp mina 19 lådor hela dan.

På kvällen stack maken och jag in oss på lokalbiografen i köpcentret Omena. Nu var det, ”The Imitation Game”, som måste ses. Filmen hör ehuru den är grundad på verkligheten till kategorin ” historier större än livet”. Se den, för all del!

När arkiven öppnats och man kan se in bakom kulisserna i kodknäckeriet under andra världskriget finns mycket att berätta. Både de fiktiva historierna från Bletchley Park man hittar på Netflix (The Bletchley Circle) och den verklighetsbaserade berättelsen om matematikern Alan Turing, hans sensationella karriär och dystra öde som offer för ett homofobt engelskt samhälles barbariska kriminaliserande av sexuell läggning.

Bara 41 år gammal var han då han några veckor innan jag föddes sommaren 1954 dog – av cyanidförgiftning. Upprättelse fick han så sent som 2013 då drottningen undertecknade en postum officiell ursäkt till honom.

Det var en sån där film då det liksom blev tyst en stund i salongen fast sluttexterna börjat rulla. Alla måste smälta det beskådade en stund innan man gav sig ut i Esbo-kvällen. En bra film ska ha ett tänkvärt citat att tugga på. Here goes:

”Sometimes it is the people no one imagines anything of who do the things that no one can imagine”.

Ja, och Turingmaskinen med vilket kodknäckeriet omsider lyckades, det är ju det vi kallar datorer i dag …

IMG_2983