Det ska bli jobbresa i helgen. Vasa bokmässa är det, jag har blivit ombedd att presentera vår historik över Svenska litteratursällskapets arkivsektor, ”Arkiv, minne och glömska”. Det är alltid spänt och jobbigt med bokmässor. Det hjälper lite att jag på resan  kommer att träffa gamla vänner och också får äta en posch middag tillsammans med de övriga i Sällskapets mäss-team.

Hursomhelst tyckte jag det vore kul att pigga upp min begränsade garderob med något nytt. Ute i affärerna kom jag ihåg varför mitt klädförråd inte är särskilt omfattande.

Jag är nämligen för tjock för de piffiga kläder butikerna saluför. Och går jag till affären för plusstorlekar är tantfaktorn så överväldigande att jag nästan får sätta mig.

Det finns ett enkelt patent som genast skulle öka klädhandeln i landet med många procent, rädda ett flertal tjänster på starkt hotade varuhus också: köp in större storlekar av kläderna! Och fabrikörer, tillverka de ”vanliga” plaggen i ett bredare storleksspektrum. I denna sak är jag enig med många jämnåriga damer.

Något måste ju vara fel när en dam som jag går hem tillbaka med de pengar jag tänkt satsa på något nytt – och istället börjar krafsa ihop någon kombination av det som redan finns i garderobens djup. Det är ju tråkigt för alla parter.

För vet ni vad: jag är en underbart rund mormor på sextio vårar som inte har en tanke på att börja banta. Jag äter faktiskt balanserat och har ok rörlighet – fast jag inte ser ut som mina slanka medsystrar. Jag är ungdomlig till min stil, men utan att vända uppochner på min tillvaro med nån helvetesdiet blir midjemåttet inte i detta läge mindre.

Jag är bra som jag är – men jag vill också piffa upp mig ibland. Jag har råd att göra det nu och då. Och jag tycker inte det är speciellt trevligt att de plagg jag ryms in i har storlekar av sifferkombinationer av typen XXXL. Så elefantstor är jag dock inte. 

Men mina cash är inget värda i detta sammanhang. 

Till sist kom jag till mitt eviga räddningsankare i sammanhanget, Nanso. Där köpte jag en blus – och passade på att bli stamkund samtidigt. 

Nån mer som vi ha en modeglad medelålders tjej till stamkund!? Förslag mottages med glädje. Av en dam i storlek 7XL – eller nåt!