Så var då weekendresan med alla överraskningarna över. Allt avslöjat, allt gjort. Ledtrådarna var ju slott – Åbo slott, hamburgare – Hotel Hamburger Börs och vårskrik – Ronja Rövardotter på Åbo svenska teater.

Solen sken på lördag och vi tog för oss av den gamla stadens håvor – det är ju inte på så många platser i Finland man vandrar på så gamla gatstenar. Lunch på båtrestaurang Svarte Rudolf inledde, sen vandrade vi till domkyrkan- och där blev vi kvar en god stund. 

Som vanligt var det människoödena som fängslade T och S. Hur var det nu riktigt med den där Karin Månsdotter och vad är det för gubbar som ligger i så stora gravar. Vem är det som Jesus drar upp ur graven på Ekmans altarmålning och varför ligger det delar av gamla helgon i det stora relikskrinet? Det är rätt ofta man blir svarslös när barn frågar. Vasa -ätten t.ex. – jag måste repetera skolkursen – detsamma drabbade på Åbo slott där Drottning Kristina tillägnats en stor utställning – ja en film om henne egentligen. Flick-kungen som filmen heter – klart det intresserade T och S. Liksom också lillpigornas öde i slottsköket, sju år gamla berättades de vara i den spännande basutställningen. De rikare flickorna förlovades bort vid 7 – man såg hur funderingarna rullade. 

Roligt var att klä ut sig till riddare och slottsdam, oändligt intressant att rusa fram i trappor och salar. Jag har träningsvärk efter besöket! 

Sen tog vi oss till Botaniska trädgården i Runsala, där tänkte inte S kunna slita sig från de präktiga karparna i näckrosbassängen. Eller den nästan 40-åriga sköldpaddan Alma. Besöket blev inte sämre  av att kafeet serverade en otroligt god söndagsbrunch – överraskande överdådig för den enkla miljön! 

Ja – Ronja Rövardotter var det också ju – Åbo Svenska Teater levererar alltid – medryckande uppsättning. 

Hotellvistelsen var också som den skulle, och vi 4 damer besökte faktiskt två gånger bastu- och poolavdelningen – med sitt (först) iskalla uppfriskande vatten. 

Mycket att smälta för både gammal och ung alltså! När vi kom hem hade dimman lagt sig över huvudstadsregionen. Men blomsterprakten i Runsalaparken avslöjade att det nog är vår definitivt nu.