Det har firats 60-årskalas. I familjekretsen, vi tycker det räckte med det stora hundraårskalaset vi ställde till med gemensamt för tio år sedan. Men man kan ju styra till det ändå. Hemlighetsmakeriet har varit stort, vi var fyra damer i festkommitten, ordförande och främsta koordinator var mor E, finansiär vad gällde huvudarrangemangen mommo C, T och S var allmänna idésprutor och inspiratörer. Evenemanget understöddes i viss mån indirekt av Kungl. Gustav Adolfs Akademien. Jag tror det lärda sällskapet gärna hade godkänt evenemangets vittert lättsamma och kulinariskt mångsidiga upplägg.

Så här gick det till: några dagar före jubeldagen (som faktiskt är först i dag) uppvaktades maken med det första av sju gyllene förseglade kuvert. Här anmodades jubilaren vidta följande åtgärder: packa ihop mediciner för några dygn (viktigt för oss seniorer), förbereda balkongblommorna för några dagars solitär tillvaro (jubilaren trädgårdsmästrar över en smärre djungel) och invänta vidare instruktioner vid lunchtid följande dag.

Dagen därpå mötte festkommitten upp med ballonger, tårta, presenter, bubbel och pizza vid lunchtid. I kuvertet stod: ”Jakten på gyllene kuvert fortsätter i morgon i Stockholm! Jubileumsskeppet avgår i eftermiddag”.
image</a
image
Tårtans bär hade plockats på hemgården av T och S.
image
På båten utdelades ytterligare kuvert: dottern E inviterade till #evascocktailhour i baren, det dinerades och med det fjärde kuvertet proklamerade svärsonen J att det var ”Cigarr-Tajm” för herrarna i sällskapet.

Efter incheckning på Scandic Kungsgatan nästa morgon överlämnade T det femte kuvertet med invitation till en sevärdhet hon och S läst om en hel del den sista tiden:
image
På Galärskeppet Vasa tillbragtes alltså en god stund – först i kö med hundratals likasinnade turister. Kuvert nummer 6 innehöll en inbjudan av S till Aquaria en bit bort på djurgårdsstranden. Härvid avvvek dock mor och mommo på lite shopping och ett posht glas vitt på Hallwylska museets innergård.

Det sjunde kuvertet innehöll gåtan ”Det var en norsk, fem finska och så Bellman, vart ska vi då” vilket jubilaren efter en stunds fundering klurade ut som Den Gyldene Freden – en krog vi skandalöst nog aldrig besökt förr. Nere i de åldriga valven dinerades mångsidigt från fläderprosecco till läcker dessert. Trevlig servitör hade vi och nån Bellmanorienterad kör som dinerade i kabinettet bredvid stod för lämplig underhållning – och en mängd snapsvisor …

Flickorna fick dock tanka med varm korv efteråt – den kulturella institutionen är kanske inte barnens första val. Sen gick vi sakta genom stan till hotellet och en lång festdag var över.
image

Lördag morgon delade sällskapet på sig, det proklamerades fritid i det sista kuvertet. Vi damer begav oss till Livrustkammaren – som vi inte blev färdiga med överhuvudtaget – det gäller att återkomma. Magnifik utställning om kungliga begravningar för mommo och rolig barnsida med utklädningsmöjligheter för barnen. Fast först skulle Gustav III och hans dramatiska slut funderas över, sökas de små mössen med guldkronor man gömt i vitrinerna och titta på bilderna från Karl den XI kusliga gravöppning.
image
Tapas-lunch, besök på konditori Vetekatten, inköp av en binge oemotståndliga böcker på förmånliga Bok&Bild på Drottninggatan.

Sen skulle båten avgå – redan fyra sommartid – det gäller också att komma av i tid i Helsingfors ty färden fortsätter genast till Tallinn. Regnet satte i gång just när vi klev in i Vikingbussen.

Middagen på båten var härlig – och Viking lines serveringspersonal var som alltid lite äldre, kunnig och snabb, med hög trivselspridarfaktor.

Nu är vi hemma igen och det gråa oktobervädret fortsätter. Mommo och mofa är 60 och 61. Festen är över. Det får bli pizza och ”beta av bandade tv-serier” idag.
image