Det var ju inte så många bloggar sen jag skrev om Tallinn. Då var det maken och jag som gjorde en kryssning dit – strax före min semester.

I går var jag där igen, nu några dagar efter att jobbet började i måndags. Ganska genialt att halvera den första arbetsveckan på detta sätt, märkte jag!

Fyra väninnor var vi denna gång i ressällskapet, två av oss ännu i tjänst, två rätt nyligen pensionerade. Diskussionerna berörde alltså rätt mycket våra livssituationer. Också vi som ännu jobbar kan rätt snart se fram emot friheten – men enbart positiv är ju givetvis inte den anstundande ”eviga ledigheten”. Trots att vi jobbare avundsjukt suktar efter att komma loss från den nya tidens intrikata regler, ordningar och system i ett arbetsliv som helt enkelt inte mera är sig likt.

Men visst kommer det att bli annorlunda när yrkesidentiteten inte mera är huvudfaktorn, när man fjärmats från arbetssamhörigheten, när man – som det uttrycktes i diskussionerna över räkmackor och bubbel på båten – plötsligt kan känna sig ”onödig”.

Välförtjänt är fritiden givetvis, vi har ju gjort vårt och tjänat in vår anspråkslösa pension. Det är som det ska vara. Men ändå är det skönt att kunna prata om känslor och funderingar kring det nya med vänner som befinner sig i samma situation.

Viktigare än någonsin i denna ålder är att hålla i vänkretsen, kanske rentav återuppliva gamla bekantskaper – ja, inte är det ju omöjligt att skaffa sig nya förtrogna heller, men mer av en utmaning.

Skönast är att umgås med dem man känt riktigt länge och inte behöver förklara och förställa sig för. Gamla arbetskamrater, klasskamraterna, medvandrare under långa tider. Människor man har en lång ”minns du när”-historia med.

Så där vistades vi i den bedårande medeltidsstaden, åt gott, besökte några museer och bara tassade omkring görandes iakttagelser av det gemensamt upplevda.

En tradition bör detta bli, det var vi alla ense om. Tallinnresor behöver inte bli dyra, men upplevelsenivån är garanterad. Som time-out plats är staden oslagbar. Til lyst både för den som behöver andas mitt i arbetsveckan och den som gärna lägger en guldkant på den rutinartade lediga vardagen. Undra på att färjorna över är proppade!

image

Ovan min lunchportion. Den läckra chevrepajen hade inte heller den en helt vardaglig form!