Farsdag igen. Ja, vad ska man nu säga om den högtidsdagen. Alla har vi ju en far, en kär och känd, en okänd och glömd eller en saknad och med värme hågkommen. Men alla har inte givits möjligheten att axla rollen som far – och i dag är det ju alltmera vanligt att man har två mammor – ja, eller pappor, såklart.  Det här firandet av biologiska föräldrar, börjar verka alltmera urmodigt. Med morsdag- och farsdagskaffe i dagis, t.ex. Plats för omvandling av konceptet så det motsvarar tidens utformning.

Det kan ju vara gudfar eller morbror eller vilken man som helst som man tycker kunde hyllas. Om man nu prompt ska dela in hyllandet enligt kön. Alla viktiga närståendes dag borde man ju högtidlighålla, och inte bara för att handeln gärna vill ha en klirr i kassan-helg den tysta tiden före jul.

Men farsdag och morsdag visar inga tecken på att ändra skepnad. År efter år är det flaggan i topp och jippon som rosutdelning åt alla pappor som deltagit i gudstjänsten.

Maken kom hem med en ros från dagens kyrkobesök. Han och de två andra gubbarna som suttit i kyrkbänken. Vad man gjorde med den präktiga buketten som blev kvar i hinken vet jag inte.

En stor restaurangdag tycks farsdag vara, och det är ju föralldel trevligt att komma samman och äta gott. Farsdagsmeny gjorde  man också reklam för på lokala greken i Stensvik, så vi beställde bord och tassade dit, tre generationer.

Stora sällskap vid borden, restaurangen lyste som en varm liten lanterna vid Stensviks hamn. Dottern tog sig ett dopp i havet före middagen, den tappra människan har blivit vinterbadare! T brukar hänga med som sällskap, i början av hösten hoppade också hon i plurret.

Maken fick en presentpåse och ett kort T och S ritat. Det var kyligt och kolmörkt när vi  drog oss hemåt.

Nu är det bara Domsöndagen mellan oss och advent!

Illustrationen är ett litet farsdagskollage. Bilden av den nybakade fadern med dotter är 36 år gammal! Så 80-tal!

4F1B95C6-FD9A-493E-B6FA-57BB90AC7557.jpg