Barnbarnen övernattade, far och mor kryssade på finlandssvenska – mor i författarskapets tecken. ”Ettorna har spysjuka och tvåorna har löss”, deklarerade S som start på helgen. Vi tankade med chips och dipsåser och pizza, och fast det var en del illavarslande krafsande i hårbottnen klarade sig fredagsmyset.

Man hinner lära sig en hel del om flickornas funderingar under en övernattningskväll. Både T och S hade t.ex stenkoll på nationalskalden. Man hade sjungit ”Säg mig du lilla fågel” och ”Vid en källa” i skolan och man hade sett Vetamix  film ”Runeberg på två minuter”.

Sen hade man nya spel på i-Paden att introducera mommo i. Denna gång testade jag handgripligt Bad Land och Clash Royale. Jag fattar ännu inte hur barn själv lär sig nya spel. Men mycket av finesserna tycks de vidarebefordra muntligt till varandra – så nån solitär business är spelandet inte. Det är mycket diskuterande kring olika turer i det hela. Och mommo är oduglig, men intresserad. Och mycket påhejad av experterna!

När kvällen kom ville storasyster T att vi skulle läsa om Tant Brun, tant  Grön och tant Gredelin. Två böcker hann vi med innan det blev dags att släcka lampan. Skönt med lite barnsligare historier som kontrast, tänkte jag.

Men när T gäspande lade sig tillrätta sa hon: ”sidu jag skrev just ett föredrag om Elsa Beskow och Selma Lagerlöf”. Selma Lagerlöf!!!

Man vet aldrig vad barnbarnen lärt sig för nytt sen sist! Flickor på 8 och 10 förvaltar en värld som är oändligt vid i både tid och rum.

”Tycker du det är roligt att vara mommo”, tillfrågades jag vid hemfärden. Det är inte svårt att räkna ut i vilka tongångar mitt lilla svarsanförande gick!

IMG_0580.JPG