Hälsningar från Berlin! Sportslovsresa. Från kyla och snö till mildare temperatur och regn. Men det får man ta, upplevelserna överväger ju.

Vi bodde på Meininger, ett kombinerat ungdomshärbärge-hotell. Maken och jag var äldst i huset. Bra boende, allt man behövde, fräsch frukost, rekommenderas! Förmånligt, beläget intill Nya Synagogan, centralt alltså.

Första dagen är ju alltid kaotisk i en ny (länge sen besökt) stad. U-bahn, S-bahn, rena kaoset. Hur köpa biljetter för 2 barn och 3 vuxna i trassliga automater. Vad ska vi äta? Nu steg vi på fel spårvagn ändå, i vilket väderstreck ligger hotellet – aha – där svävar TV-tornet, den eviga ledstjärnan!

Första kvällens bästa fynd var en Berliner-eftis – Elternfrei! Ett småruggigt bygge med klätterställningar och grill och – ja, inte vet jag – vi vuxna fick ju inte komma in. En övervakande man kollade att flickorna var av rätt ålder, dit försvann dom, bland bråtet!

Mommo, där var INGA räcken och ALLT lutade och det var hemskt spännande och man kunde GÅ VILSE och hit vill vi komma igen, deklarerade flickorna när de väl kom ut igen.

Tyvärr hann vi inte med det, men med mycket annat. Zoo och Zoologiska museet och Tekniska museet (S och mofa) och shopping för T, mamma och mommo. Ett besök till Potsdam blev det också, fin stad som inte kom till sin rätt denna årstid. Den världskända Caravaggion hängde bakom lyckta dörrar i konstgalleriet (öppet maj-oktober visade det sig, mycket fel info på webben där). Slottet kunde bara besökas med guide – det går ju inte med barn som inte kan språket. Men vi fick världens bästa tårtor på Chokladhuset och är fast beslutna att återkomma.

Historian ramlar ju över en överallt i Berlin, också den smärtsamma. Varför ser det ut såhär – vad betyder det här? Vi besökte Mauermuseum och Checkpoint Charlie, vi förklarade vad de små guldfärgade plattorna med namn på (Stolpersteine) betydde, vi tittade på synagogan, levererade så mycket kunskap vi tyckte flickorna kunde ta in.

Du kan inte se mäktiga kyrkoruiner utan att undra vad som har hänt.

Sen var det mångsidig mat, italienskt, indiskt och argentinskt, och wurst och våfflor och potatissallad och – så var resan plötsligt slut.

När flygbussen rullade mot Tegel tittade solen fram. Nåja. Man lämnar ju alltid en koffert kvar i Berlin. Också T och S.

IMG_0679.JPG

Annonser