En mulen regnsjuk dag igen. Barnbarnen och vi satsade på Spårvägsmuseet som start på dagen. Förvisso var det roligt, men alldeles för litet, tyckte T och S som på nån underlig väg har blivit fullständigt museigalna – värst i familjen, faktiskt, vi andra har på äldre dagar blivit mer intresserade av museikafeet och shopen.

Nå, vi har ju Nationalmuseum en bit bort, sa jag. Men bered er på att det inte är så där jättehejsan.

Nej, det skulle duga bra, för lite mera museum ville man allt få i sig, tyckte T och S. (Och satte telefonerna i mommos stora väska).

Det visade sig att Nationalmuseum genomgått en uppiffning! Vinden där man tidigare hade ett lite trött aktivitetsutrymme för barnen hade blivit mångsidig och jätterolig. Jag anar inspiration av Helsingfors stadsmuseum! Handelsboden och skolklassen och alla pussel och hästen och kärran och möjligheten att känna på saker och lyfta saker – vi blev hängande där i evigheter.

Först hade vi emellertid tittat på basutställningen och där fastnade vi fullkomligt i medeltidsavdelningen. Det är utmanande att diskutera medeltidskonst med barn. Varför korsfästes Andreas på ett X-format kors? Varför pinades helgonen ihjäl? Vad är det för skillnad på änglar och ärkeänglar?

De religiösa klurigheterna fortsatte utredas på den nya jättefina förhistoriska utställningen. Vem var äldre, Adam och Eva eller stenåldersfolket? Lärarinnan har sagt att Adam och Eva var äldre, men de kunde tala och det kunde inte stenåldersfolket, det låter mystiskt.

Jag är aldrig så okunnig och vag i tonen som när jag besöker museer med barnbarnen. T.o.m Gallen-Kallelas fresker i aulan  med den stora gäddan och åkern med huggormarna hade flickorna stenkoll på. Halva Kalevala reddes ut för den vimsande folklorist-mommon. Det är ju fantastiskt att detta ingår i läroplanen!

Det var knappt så det blev tid för en paus i kafeet, så mycket fanns att titta på.

Jag kan verkligen rekommendera det åldriga  museet som fått en rejäl ansikslyftning. Det blir nog repris på höstlovet, bestämde vi.

Vi satte också vårt märke på det stora Instagram- konstverket #Finland2117. På vår bild syns flickorna trollbundna av bildspelet.

Till höstlovet måste jag läsa på lite. Om både det ena och det andra …

Annonser