Snart övergår allt till vardag igen, men en liten blogg ska jag klämma ur mig om mina arbetsresultatsmässigt mest lyckade dagar någonsin. Det är ju alltid så när man arbetar med böcker – ja alltid och alltid, men jag har ju gett ut dryga tiotalet själv eller tillsammans med kolleger – att man sitter i bubblan och när jobbet är klart stiger man ut och blinkar yrt mot solen.

Oftast händer ingenting. Ens bok går spårlöst förbi, recenseras aldrig, presenteras aldrig nånstans, kommenteras inte. Med tiden märker man – ibland – att den varit till nytta för nån, att den fyllt en funktion. 

Sen finns alternativet att någon kastar sig över bok och författare med storsläggan. Filar på elakheter – och kan  få oerhört mycket spaltutrymme för sin vendetta. 

De här alternativen har varit min lott. 

Tills förra veckan när min bok om finlandssvenska ordspråk kom ut.

Int kommer jag så ofta, men då kommer jag så tusen jävlar, sa käringen, snubbla på kyrktröskeln. Som dom säger i Sjundeå.

Cower girl på hufvudstadsdraken, bra intervju i bladet. Stor sida i gamla hufvudstadens dagstidning. Radio, beställda föredrag. Och en liten stund hade jag gått förbi höstens stora författare Kjell Westö på Adlibris Toplista. Hängde sturskt efter YouTube-kungen Jockiboi och Jan Guillou!

En riktig releasefest hölls på arbetsplatsen. Till allt detta hör att dotterns bokutgivningsprocess går parallellt. Med alla sina recensionsdagar och ett kolossalt program med framträdanden och bokmässor och releasefest – samma dag som min, faktiskt. 

Vi är bewildered båda två. Speciellt jag som är så ovan vid att det kan gå bra!

Roligt är att folk omkring mig varit så snälla och glada och gratulerande.

Och topproligt att få lite post utifrån de små kretsarna också. I går plingade det in ett mail av Ernst i Åboland. Han ville berätta historian om ett av ordspråken i boken. Ett av de lite fula som nämnts i tidningsintervjun. 

Fantastiskt! Just därför ville jag ju ge ut den! För att folk skulle känna igen, minnas mer och sända in sin kunskap till Litteratursällskapets arkiv! 

Nåderika dagar, i sanning!