Höstlov. Klockan är 22.15 och gästande barnbarnen har släckt lampor och paddor och dragit täckena över huvudet. Flickorna har varit här hela veckan, föräldrarna semestrar i Japan.

Det är full rulle med två damer på 11 och 8 i huset. När natten kommer blir det märkligt tyst. Maken har också lagt sig, vi har passat på att sova långa nätter enligt flickornas tabell. 

Det var ju skolmorgnar en del av veckan, brådskande frukostar med ögat på klockan, kvällar då man måste ha läxorna klara och hobbysystemen under kontroll.

Unga ungdomar är alltid hungriga – tack och lov för det – så det ska finnas mellanmål och olika matvaror två gamyler inte köper annars. 

I dag stack vi iväg till Nationalmuseum, vår gemensamma favorit. Speciellt förhistoriska avdelningen och kyrkokonsten intresserar – ja, legenden om biskop Henrik är läckert gruvlig, för att inte tala om Sankta Barbaras öde. 

Vintti – museets vind är väldigt rolig – med museipedagogiskt pyssel som ännu ett tag passar våra flickor.

Solskenet var av den ovanliga klass att vi drog oss till berget i ändan av flygfältets landningsbana – det tipset hade vi snappat upp i FB-flödet. Jo, det var imponerande när de stora planen dalade över våra huvuden!

Sen åt vi en riktig kanonmiddag på O´Reilleys – man måste väl erkänna att mathållningen en sån här vecka inte är av högsta hälsosamhetskategorin. Vi roar oss hellre än står vid spisen, så att säga. 

I morgon är Järnvägsmuseet i Hyvinge i planerna, vi har nämligen betat av huvudstadsaregionens museer rätt duktigt och får bege oss lite längre bort. 

Ikväll spelade vi också Afrikas stjärna och Cluedo, pusslat har vi också. Och mommo har lärt sig ett nytt dataspel av S – Badland hette det – inte lätt. Allt oftare kan flickorna saker jag inte kan. Bra!

Men nu är det tyst i huset. Och något avslappnande glas rött blir det inte frågan om.  Vi dricker ingen alkohol när vi har ansvar för barnbarnen. Champagnen denna vecka bär namnet Pellegrino.