Sjutton dagar kvar till semestern. Skolan har slutat. Maken har inlett sina sommarsysslor. Tror ni lärarna ligger raklånga i hängmattan hela sina långa sommarlov? Nä, det gör dom inte. Dom fyller på förråden för nästa läsår, det har jag sett min huspedagog göra i dryga 40 år nu.

Och skoleleverna? Ja våra flickor fyller veckorna före fars och mors semester med olika program. I år började det med marthornas matkurs, sen blir det läger i scouternas och kyrkans regi. Det är juni-rutinen i många hushåll. I dag hämtade maken flickorna på eftermiddagen, vi tillredde en riklig tacomiddag och hann prata om ett och annat. Stipendiet T fått för idogt arbete under hela våren, det kommande småsyskonet … födelsedagskalas och sommarnöjen.

Och min rutin? Kryssa av de sista arbetsdagarna i väggkalendern, en stor fröjd att avsluta varje eftermiddag med det. Juni är en månad när rätt många arkivkunder dyker upp – i juli är det ju stängt. Det är både sömnigt och stundom kvalmigt och intensivt koncentrerat i läsesalen. Jourhavande arkivarien sitter och slumrar vid sin dator. Det blommar i Ständerhusparken.

På torsdag får jag distansjobba hemma – ALLA arbetskamrater åker på vårutfärd. Jag kan inte linka omkring i friluftsterrängen med osäkert knä utan får fira dagen i arbetets tecken. Kanske flyttar jag ut papiren på balkongen så blir det lite utflyktskänsla.

I juli hoppas vi på resa till söderns sol och många utflykter i närmiljön. Huspedagogen rattar i väg oss till olika somriga evenemang enligt ett av arkivarien uppgjort program. Det blir det vanliga: Borgå, Fiskars, Ekenäs, Tavastehus, kanske en tur till Kimito som omväxling, en improviserad pilgrimsutflykt till en lockande kyrka.

Lunch på någon av restaurangerna i Esbo skärgård eller en liten kryssning med båtarna som åker mellan våra holmar.

Kanske åker vi till Skanslandet som jag nu missar jobbutfärden till. Om benen börjar bära.

Jag tycker inte om juni. En transportsträcka är månaden, ett väntrum. Få se hur den känns om ett år. När pensionären i princip firar ett gränslöst sommarlov …

Notudden en kväll i maj. En nåd att få bo vid Finlands sydligaste kust … Utan båt och stuga, men med de vackraste vyer man kan föreställa sig.